ANNONS

Tuffare för tiggarna i vinter

Förra vinterns boplats för hemlösa i Västerhaninge ska inte få återuppstå i år, säger socialnämndens ordförande.
Förra vinterns boplats för hemlösa i Västerhaninge ska inte få återuppstå i år, säger socialnämndens ordförande.
Det blir inga akutsängar för fattiga EU-migranter på daghärbärget Kryckan i Handen i vinter.

– Vi kommer inte heller tillåta att en liknande situation uppstår som med EU-migrantlägret i Västerhaninge i fjol, säger Petri Salonen (C), ordförande i socialnämnden.
ANNONS

Kommunen har sedan i vintras jobbat för att ta fram akutåtgärder för människor som tvingas bo utomhus i Haninge i vinter. Det har handlat om målgruppen bostadslösa som med EU-rätten uppehåller sig i kommunen. Saken blev aktuell efter att EU-migrantlägret, med uppemot 30 personer, bildades under Västerhaninge station i vintras.

Enligt Petri Salonen, ordförande i socialnämnden och sittande i Österhaninge församlings kyrkoråd, kunde de tolv sängarna på kyrkans daghärbärge Kryckan i Handen bli aktuella när det skulle vara minus sju grader ute. Även värmestugor har diskuterats i kommunledningen.

EU-migranter i nöd har alltjämt rätt till akut nödbistånd efter individuell prövning, men den handlingsplan som togs fram mellan kyrkan och kommunen och skulle ha gällt från i höstas har nu upphävts.

Enligt Petri Salonen var det landets socialchefsdagar i månadsskiftet september-oktober som fick kommunen att backa.

– Det blir inga sängar eller värmestugor i vinter i Haninge. Det finns många frågetecken i dag om vad socialtjänsten kan och inte kan göra och vi har valt att avvakta, säger han.

Han berättar samtidigt att man direkt kommer att verka för avhysning om en ny boplats etableras som vid Västerhaninge station i vintras.

M, som varit kritiska till att kommunen aktivt vill hjälpa EU-migranterna med tak över huvudet, hävdar att handlingsplanen, innan den upphävdes, smögs fram av Petri Salonen. Något som får Salonen att reagera.

– Det var inte jag själv som tog fram handlingsplanen, det var förvaltningen och församlingen självständigt, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.