Tufft läge på Sundbybergs bostadsmarknad

Sundbyberg.
Sundbyberg.
Bostadspriserna i Sundbyberg skjuter i höjden, liksom andrahandshyrorna.
Samtidigt slåss allt fler om en hyresrätt i Förvaltarens krympande bestånd.
Hur ska den som saknar kontakter, köpoäng eller en fet slant på banken få någonstans att bo i Sundbyberg?

Tålamod kan vara bra för den som står i Förvaltarens kö. Hur lång väntan är för en hyresrätt varierar mellan stadsdelarna. De som skrivit på ett kontrakt i år har som mest fått köa i 38 år, som minst i 11. Generellt ökar kötiden.

– Omsättningen på bostäder har minskat de senaste åren. Det beror säkerligen på att det är ont om bostäder, man är rädd om sitt kontrakt, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Flera ombildningar är på gång. Förra veckan togs beslut om att ge köpeerbjudanden i Hallonbergen, Rissne och Storskogen. Totalt är det nu 1 991 av Förvaltarens lägenheter som kan säljas. Det politiska målet är en mix av boendeformer i alla stadsdelar, det ska öka trivseln och invånarnas frihet.

Det är svårt att få tag i bostad om man inte är jätterik

Men oppositionen varnar för att det sätter Förvaltarens ungdomsgaranti på spel.

– Man måste ha en viss volym av bostäder för att kunna klara det. Nu får fler unga dela på färre lägenheter. Man blir orolig för att de blir ”mambos” som tvingas bo hemma jättelänge, säger Peter Schilling (S).

Läs mer: Nära 2000 hyresrätter kan ombildas i Sundbyberg 

Kritik mot ombildningarna: ”Förvaltaren sågar av sin egen gren”

Förvaltaren har ett socialt ansvar, anser han.

– Det är svårt att få tag i bostad om man inte är jätterik. När marknaden inte klarar av att lösa problemen är Förvaltaren ett starkt verktyg för att ha kontroll över situationen.


Så länge får du köa för bostad

Avser Förvaltarens lägenheter förmedlade 2016-2017. Tabellen visar snitttid för köande som inte bor hos Förvaltaren och får 1 köpoäng per dag.

Källa: Förvaltaren


Bostadsbolaget ser över frågan med ungdomsgaranti.

– Än så länge har ungdomsgarantin fungerat, men det klart att i takt med att det blir färre lägenheter kan det bli tuffare att leverera det, säger Anders Sundqvist.

Men man kan ju alltid köpa en bostad. Eller?

Sundbyberg är en av de kommuner som ökat mest vad gäller bostadspriser. 60 500 kronor per kvadrat är nu snittet, vissa objekt kan dra iväg – i år har flera sprängt 100 000-kronorsgränsen. En utveckling som lär fortsätta.

Det vi ser är att det blir allt vanligare att föräldrar hjälper till med finansieringen

– Vi ser inga tecken på att det skulle mattas av. Sundbyberg är väldigt hett och de mest attraktiva objekten fortsätter enligt min uppfattning att öka, säger Markus Carlqvist, kontorschef på Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg.

Han ser flera förklaringar.

– Utbudet av bostäder är fortfarande relativt lågt. Samtidigt får fler och fler upp ögonen från Sundbyberg. Vi ser en ökning från innerstaden – folk säljer där och köper större i Sundbyberg. Småstadskänslan, kommunikationer och utvecklingen med restauranger lockar.

Tobias Raaenes, 24, bor med föräldrarna i Rissne: Det funkar bra. Jag har egen ingång så det blir som en etta. Men klart man vill bo själv. Helst i Rissne, Duvbo eller centrala. Jag ställde mig i Förvaltarens kö när jag var 18 och har varit på några visningar, men har inte stått först i kö på dem. Köpa bostad? Nja, jag sparar pengar men det behövs ju typ 300 000 kronor i kontantinsats. Där är jag riktigt än.

I prisrusningen syns en trend.

– Det är svårt att hitta en lägenhet i Sumpan under två miljoner. Det vi ser är att det blir allt vanligare att föräldrar hjälper till med finansieringen. Men alla kan ju inte det och för många unga är det tufft att få bostad, det är ett stort problem som det är svårt att se en lösning på, säger Markus Carlqvist.

Ett alternativ är att bo i andrahand. Också det blir dyrare. Andrahandshyrorna i Sundbyberg har ökat med 70 procent sedan 2010, visar siffror från Blocket. Snitthyran för en etta är 6 900 kronor, en tvåa drygt 11 000, men det dubbla är inte ovanligt.

När Mitt i pratar med ungdomar svarar många att det är svårt att få bostad – i Sundbyberg och Stockholm i stort. Kan man bygga bort problemet?

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) är optimistisk.

– Sundbyberg bygger mer än någonsin. Förra året slog vi rekord, det ser vi ut att göra även i år.

Han avfärdar kopplingen mellan Förvaltarens ombildningar och en tuffare situation för bostadssökande.

– Att kommunen ska göra allt är tröttsam gammal öststatspolitik. Fler och fler byggherrar söker sig till Sundbyberg. Wallenstam bygger tillexempel hyresrätter i Umami.

Vilket ansvar har politiken?

– Jag tar ansvar för helheten – det ska byggas mer, fler ska flytta hit och vi ska ha blandade upplåtelseformer. Ett större utbud gör det lättare att få bostad, säger Mikael T Eriksson.

Vad tycker du? Tyck gärna till om artikeln och Sundbybergs bostadsmarknad. Kommentera på Facebook eller mejla oss på sundbyberg@mitti.se

Fakta

Sundbybergs bostadsmarknad i siffror

45 676 personer köar hos Förvaltaren

259 kontrakt (alla typer) förmedlades under 2016

760 nya hyresrätter planerar Förvaltaren att bygga inom 5 år

2 468 757 kronor är snittpriset för en etta

110 000 kr per kvadrat såldes en etta på Svalgränd för (feb 2017) vilket är rekord i år

1 543 kronor i månaden i 20 år, så mycket måste föräldrarna spara om barnet ska ha råd med kontantinsatsen

11 090 kronor är genomsnittshyran för en tvåa i andrahand

Källa: Hemnet, Förvaltaren, SBAB, Blocket