Sista chansen för att söka sommarjobb på Söder

Lönen är mellan 87 och 119 kronor beroende på ungdomens ålder.
Lönen är mellan 87 och 119 kronor beroende på ungdomens ålder.
Storkök, parkarbete eller kollo.
I år finns det runt 680 sommarjobb att söka på Södermalm – vilket är en tredjedel färre än i fjol.
6 mars stänger ansökningstiden för i år.

Sommaren kan fortfarande kännas långt borta – men redan nu har ansökningsperioden för sommarjobb för stadsdelens unga dragit i gång.

Men konkurrensen om jobben på Söder är i år värre än på länge.

Det är färre jobb som erbjuds, 680 istället för runt 1000 i fjol. Den stora anledningen är att det nya politiska styret valt att minska budgeten för sommarjobben, från drygt 11 miljoner till runt 7 miljoner.

Får kritik

Ett beslut som väcker ont blod hos Söders politiska opposition.

– Vi tredubblade antalet sommarjobb under vår tid vid makten. Nu svarar de grönblå med en historisk nerdragning, säger Anders Göransson (S), tidigare ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Jobben fördelas genom lottning. De som tidigare inte sommarjobbat inom staden har förtur. I fjol sökte runt 1450 unga jobb på Söder, vilket innebär att drygt hälften blir utan om det är samma söktryck i år.

Har du några tips till de som ska söka?

– Sök flera olika områden och långa tidsperioder för när du kan jobba så ökar du chanserna, säger Inger Lund, handläggare för sommarjobben på Södermalm.

Många olika områden

Ansökningarna till sommarjobben håller öppet till 6 mars. Det är ungdomar i gymnasieåldern som får söka jobben, som finns i till exempel äldreomsorgen, förskolan eller inom olika kulturområden.

Lönen är 87 kronor i timmen för en 16-åring och 117 kronor för en 19-åring. Här är en länken till ansökan via Stockholms stad.