Tuffare tag mot tobaksförsäljning

”Säljer man tobak bör man skärpa till sig och inte sälja till ungdomar” säger Tobias Sollerman, inspektör vid Omringe närpolis. Hans och Mikael Thomassens spaningsarbete ledde till att en handlare fällts för försäljning av cigaretter till underåriga.
”Säljer man tobak bör man skärpa till sig och inte sälja till ungdomar” säger Tobias Sollerman, inspektör vid Omringe närpolis. Hans och Mikael Thomassens spaningsarbete ledde till att en handlare fällts för försäljning av cigaretter till underåriga.
Det är lätt för unga att köpa cigaretter i Nacka och på flera platser i Stockholm. Men i ­Orminge har nyligen en butiksinnehavare dömts för att ha sålt cigaretter till underåriga.

Nu hyllas polisens insats av länsstyrelsen.

Det var tidigare i år som närpolisen i Orminge slog till mot en butiksinnehavare som sålde cigaretter till ungdomar som var under 18 år.

– Vi på närpolisen i Orminge jobbar mycket ute bland ungdomar. När ett gäng unga stod och rökte frågade vi vart de köpt. De berättade att i en viss butik var det lätt att köpa, säger inspektör ­Tobias Sollerman.

Polisen spanade en kväll mot butiken och efter 45 minuter såg de en ung kille som köpte cigaretter utan att behöva visa legitimation.

– Vi såg tre fyra andra unga som också köpte, men vi ville vara säkra på att det var en underårig kund, berättar Tobias Sollerman.

Domen föll i september och butiksinnehavaren dömdes till 6 000 kronor i dagsböter. Tillslaget har uppmärksammats av länsstyrelsen i Stockholm, som lyft fram det som ett bra exempel på hur polisen kan arbeta.

– För oss var det bara ett vanligt jobb, men det ligger i tiden i samhället. Tobak och cigaretter är starkt förknippat med grov brottslighet. Man kan tjäna stora pengar på smuggelcigaretter och oskattad försäljning. Så försäljningen till underåriga är en liten del av ett stort samhällsproblem, säger Tobias Sollerman.

Ska polisen lägga resurser på sådan här tillsynes harmlös brottslighet då?

– Om vi struntar i brottslighet så blir den okej, vilket skickar ut tokiga signaler, säger polisassistent Jonas Wilhelmsson.

– Sedan tror jag föräldrarna till ungdomarna inte tycker att det är fel att vi gör det lite svårare att få tag i cigaretter, säger kollegan ­Mikael Thomassen.

Under en tobakskonferens som länsstyrelsen arrangerade för två veckor sedan berättade poliserna från Orminge hur de gått tillväga.

Suzanne Bengtsson vid länsstyrelsens enhet för sociala frågor tror att det här är en ny trend.

Förmodligen hänger den ihop med att polisen sedan 2010 tillsammans med kommunerna också utövar tillsyn över tobakshandlarna – vilket gör att de får tillgång till mer information.

– Det här kommer förmodligen att sprida sig. Många poliser tycker att det är omöjligt att bevisa och utreda den här typen av brott, men de här poliserna har visat att det går, säger hon.

Fakta

Tror du det är svårt för ungdomar att få tag i cigaretter i Nacka?

Fredrik von Tell, Orminge: ”Jag tror att det är ganska svårt här. När jag gick i skolan var det inte så många som rökte, därför tror jag att det i alla fall var svårt då.”
Elin Lagerqvist, Orminge: ”För vissa är det svårt, andra lätt. Men de flesta som vill röka tror jag får tag i cigaretter på ett eller annat sätt.”
Mark Eklund, Gustavsberg: ”Det är nog inte så svårt. Själv röker jag inte, men jag vet en massa unga som fått andra som är äldre att köpa ut åt dem.”
Anna Henriksson, Lännersta: ”Det är antagligen för lätt. Kan tänka mig att det är lättare nu än när jag växte upp, med tanke på hur många som säljer cigaretter illegalt.”