Tuffast för bussarna i norrort under ovädret

snöväder 27 februari 2018 huddinge
Busstrafiken drabbades olika hårt av snökaoset. Här i Huddinge på tisdagen.
Inställda bussturer och förseningar i norrort. Färre på Södertörn.
Veckans snöoväder tycks ha slagit olika för busstrafiken i länet.

När snöoväder drar in får bussresenärer dra åt sig öronen. Att stå och vänta på en indragen buss i tio minusgrader är ingen lek.

Men det råkade många ut för tidigare i veckan. Och flest i norrort, att döma av de inrapporterade störningarna till SL.

I onsdags ställde Arriva, som kör norrortsbussarna på uppdrag av SL, in all trafik under förmiddagen. Det var för dålig framkomlighet. Först vid 14-tiden var det tillräckligt röjt för att trafiken skulle kunna komma igång.

Samtidigt, i södra länsdelen, låg snökanonen på med full kraft och ställde till med seriekrockar på E4, som stängdes av, och köer och stopp på de alternativa vägarna. Ändå var de inrapporterade störningarna inte så många.

– Vi hade bemannat upp extra i trafikledningen och hade även personal ute som kontrollerade framkomligheten. Men visst fick vi ställa in avgångar, och det var förseningar. Ibland körde vi till närmaste t-bana och släppte av passagerarna där, säger Saman Tondnevis, chef för trafikledningen vid Keolis, som kör bussarna i Huddinge, Botkyrka och Stockholms stad.

– Det har generellt varit bra snöröjt, särskilt i innerstan har det gått bra att köra, säger han.

Nobina, som kör bussarna i Haninge och Tyresö, behövde knappt ställa in några avgångar där, enligt Eric Steijer vid pressjouren.

– Men vi har haft förseningar. Vi har en hög medvetenhet om säkerhet bland våra förare, och när det är sånt här väglag så kommer tidtabellen i andra hand, säger han.

Det var främst på tisdagen som busstrafiken här drabbades, och i Nynäshamnsområdet ställdes trafiken in helt.

Alla störningar rapporteras in till SL, säger Eric Steijer. Och det är alla SL:s entreprenörer skyldiga att göra.

– Vår trafikledning har stenkoll och rapporterar löpande. Förseningar över nio minuter, och i vissa fall fem minuter, rapporteras också in, säger Izak Dan vid Arrivas presstjänst.

Att norrort tycks vara värre drabbat än Södertörn under snökaoset har han egentligen ingen förklaring till.

– Kanske beror det på att övriga bolag inte rapporterar i samma omfattning, men det är en spekulation. Snöröjningen har generellt varit bra härute, förutom inne i Vaxholm och vid trafikplats Roslags-Näsby. Och vi har kraftiga vinterdäck på våra bussar.

På torsdagen lugnade vädret ner sig så småningom. Men på fredagsmorgonen rapporterades ännu om inställda turer och förseningar för norrortsbussarna på grund av halka och problem med framkomlighet.

Även i Stockholms stad rapporteras om inställda avgångar, här på grund av vagnbrist, och om indragna hållplatser där bussarna inte kan stanna på grund av halka på platsen.