Tufft för mindre företag i centrum

Unibail-Rodamco blir hyresvärd för all handel runt Täby centrum. Nu väcker dominansen oro.

– Det börjar likna ett monopol, säger företagarföreningens ordförande.

De nya kvarteren i Täby centrum håller just nu på att befolkas, vilket Lokaltidningen Mitt i kunde berätta om i förra veckan. Och i oktober nästa år får invånarna sällskap. Då ska de 14 affärslokalerna på gatuplan fyllas med butiker, kaféer och service. Frågan är dock vilken chans lokala företag kommer att ha i området.

Sedan en tid är det klart att Unibail-Rodamco, som redan i dag äger Täby centrum och delar av Arninge centrum, ska ha hand om alla kommersiella lokaler i de nya kvarteren.

– Att kommunen skrivit kontrakt med endast en hyresvärd är förvånande. Det främjar vare sig konkurrens eller mångfald, säger Annika Holst, ordförande i Företagarna Täby.

Enligt henne upplever många redan i dag att det är svårt att ställa krav gentemot fastighetsjätten. Inte minst vid hyresförhandlingar.

– Många av våra medlemmar känner en stark oro över utvecklingen och vi hade gärna sett fler aktörer på hyresmarknaden i kommunen. Som det är nu börjar det likna ett monopol.

Den senaste tiden har allt från sminkkedjor till stora amerikanska teknikföretag flyttat in i Täby centrum. Samtidigt har ett par mindre aktörer slagit igen.

Till exempel har en fotobutik och en mindre sportaffär lämnat sina lokaler, bland annat eftersom de ansåg att hyran blev för hög.

Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande, försvarar överenskommelsen.

– Man måste se Täby centrum som en enhet. Med en ägare blir det framförallt tydligare för kunden vad som gäller i fråga om till exempel öppettider.

En av vinsterna med uppgörelsen, menar Leif Gripestam, är att Unibail-Rodamco finansierar det nya utetorget som blir lika stort som Mariatorget.

Även fastighetsbolagets tillförordnade centrumchef Mattias Stock tycker att upplägget är bra. Enligt honom behandlas alla hyresgäster lika och det är marknadsmässiga hyror som gäller.

Fakta

Säte i Paris

Fransk-nederländskt bolag med säte i Paris.

Utgör världens tredje största fastighetsbolag.

Äger totalt 76 köpcentrum i tolv europeiska länder.

Tog över Täby centrum 1997.

Äger fastigheter till ett värde av ungefär 27,5 miljarder Euro.

Källa: Unibail-Rodamco