ANNONS

”Ett tufft klimat för unga tjejer idag”

tjejjour
Varje söndag kan unga tjejer chatta med tjejjouren och få stöd.
Många unga tjejer söker idag kontakt med vuxna för att kunna prata om sin ångest och sina problem. Klimatet för unga tjejer i Haninge är tufft, enligt grundaren till tjejjouren, som nu vill satsa mer på att nå ut direkt till ungdomarna.
ANNONS

Sedan ett år tillbaka har Sanna och Hanna drivit Haninge tjejjour som är en del av kvinnojouren i Haninge som funnits under många år.

– Det har funnits fler tjejjourer i Sverige tidigare, men inte i Haninge. Vi tyckte att det behövdes här också, säger Hanna.

Tufft för unga tjejer

Det är bara Hanna och Sanna som är anställda för att arbeta med tjejjouren. Resten är volontärer som de utbildar.

– Framförallt utbildar vi dem för att kunna sköta chatten, där unga tjejer kan chatta med oss varje vecka. Då behöver man utbildning för att kunna möta tjejer som till exempel har självmordstankar.

Hur mår unga tjejer i Haninge idag?

– Vi har märkt att det finns ett jättebehov att prata med vuxna om olika saker som tjejer blir utsatta för i skolan eller i hemmet, säger Hanna och fortsätter:

– Det mesta som kommer upp är olika former av psykisk ohälsa. Det är mycket ångest, många som har en dålig självbild och ätstörningar. Det är ofta en kombination av många saker.

Varför är det så, tror du?

– Spontant tror jag att det är ett tufft klimat för unga tjejer idag. Många känner en press att prestera bra i skolan och dessutom händer det mycket på nätet som ingen annan märker. Då får man klara sig själv, säger Hanna.

ANNONS

Vill föreläsa mer

Hanna och Sanna har flera planer på att utveckla tjejjouren i framtiden. Idag ligger mesta fokuset på chatten, även om de anordnar en del events, såsom feministiskt självförsvar till exempel.

– Vi skulle vilja kunna komma ut i skolorna och föreläsa om kränkningar och gränser. Då skulle vi kunna möta målgruppen direkt, säger Hanna.

Just nu håller Hanna och Sanna på att planera ett event för att fira att Haninge tjejjour fyller ett år.

Information om det kommer gå att hitta på deras hemsida, där du även kan chatta med tjejjouren om du behöver stöd.