Stark kritik mot Nobelhuset: ”Påminner om en guldfärgad kärnreaktor”

Nobelcenter – en het potatis.
Nobelcenter – en het potatis.
Trots stark kritik ser bygget av Nobelcentret nu ut att bli av.

Det gamla tullhuset beläget på platsen planerar man att riva.

– Det är helt oacceptabelt och otroligt trist att ett sådant kulturarv rivs, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Den 10 mars väntas politikerna i exploateringsnämnden säga ja till bygget av Nobelcentret på Blaiseholmen. Därefter behandlas det i Stadsbyggnadsnämnden innan slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om det planerade bygget av Nobelcentret och den kritik som har riktats mot projektet

Lotta Edholm är en av de som ställer sig kritisk till byggnationen, framförallt planerna på att riva tullhuset från 1876.

– Man hade kunnat bygga Nobelhuset i samklang med den miljö som redan finns, utan att riva viktiga kulturarv. Istället bygger man ett mastodonthus utan kulturell förankring, säger hon.

Lotta Edholm tycker inte att makthavarna har tagit till sig den kritik som har riktats mot projektet.

– De har inte bemött kritiken alls. Önskemålet att få Nobelcentret till just den här platsen har fått makthavarna att inte lyssna på vad Stockholmarna tycker, säger hon.

Även Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus och ledamot i stadsbyggnadsnämnden, säger nej till Nobelhuset.

– Byggnaden påminner om en guldfärgad kärnkraftsreaktor och är alldeles för modernistisk, fyrkantig och brutal för denna kulturhistoriskt känsliga plats, säger han.

Jan Valeskog (S) är ordförande i exploateringsnämnden och han upplever inte den starka opinion mot Nobelcentret som Lotta Edholm beskriver.

– Som alltid vid sådana här stora projekt höjs en del kritiska röster och jag har full respekt för att alla inte gillar allt med bygget. Men jag har inte märkt av någon större opinion mot det, säger han.

I kommunfullmäktige är en stor majoritet för byggprojektet enligt Jan Valeskog.

– Jag är inte alls orolig, vi har en stor majoritet, säger han.

Att tullhuset nu ser ut att rivas istället för att flyttas, som det var tänkt ett tag, är en kostnadsfråga.

– Det skulle kosta 60 miljoner att flytta det. Tullhuset har absolut ett kulturellt värde men inte tillräckligt stort för att motsvara de här stora summorna, säger Jan Valeskog.

– Vår bedömning är att byggnaden som tillkommer (Nobelhuset) har ett mycket större värde än tullhuset. Placeringen är ganska given och då måste tullhuset stryka på foten.

Stadens kostnad för projektet beräknas till 217 miljoner kronor och Stockholms stad räknar med en invigning tidigast till Nobeldagen den 10 december 2019, men bedömer det som mycket sannolikt att tidplanen förskjuts på grund av överklaganden.