ANNONS

Första bilderna på nya Tullinge

Tullinge centrum 2019
Tullinge torg i framtiden?
Centrala Tullinge ska förändras.
Om ett par veckor går kommunens förslag ut på samråd.
De första bilderna visar radikala förändringar av Tullinges utseende.
ANNONS

Parkmiljö och ett nytt ombyggt centrum. Kommunens första bilder av hur Tullinge kan se ut i framtiden ska snart ut på samråd. Förslaget innehåller bland annat nya bostadskvarter med cirka 1 600 nya bostäder, nytt centrum, ny pendelstation och parker.

Tullinge centrum 2019

Känner ni igen Römossevägen som går förbi vårdcentralen? Även perrongerna på stationen förändras enligt förslaget. llustration: Sweco Arkitekter

Om det blir som bilderna i det nya förslaget till detaljplaneprogram visar – så väntar stora förändringar.

– Nu går vi vidare med nya centrala Tullinge som kommer ge Tullingeborna en bättre och mer modern centrumkärna med ny service, en ny pendeltågsstation, grönområden och fler bostäder för både unga och äldre. Det är en del av utvecklingen av nya Botkyrka och jag ser fram emot de boendes tankar om förslaget, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i ett uttalande på Botkyrka.se.

Blir stadsgata?

Den som tittar på bilderna noterar säkert att flera parkeringar är borta. Kommunens plan är att bygga underjordiska garage eller parkeringshus. I förslaget beskrivs också en utveckling som innebär att Huddingevägen som går igenom Tullinge blir stadsgata med lägre hastighet.

Hur mycket beroende av Förbifart Tullinge är det här förslaget?

– Helt och hållet. Eller rättare sagt till hälften. Att Huddingevägen blir en stadsgata är en förutsättning för att det ska bli som bilderna av Huddingevägen visar. Men sedan går det att göra vissa delar på Römossevägen och vid kullen i Tullinge centrum utan att Huddingevägen blir en stadsgata, säger Per-Anders Framgård som är utvecklingschef på kommunen till Mitt i.

Hur går det med Förbifart Tullinge?

ANNONS

Enligt Per-Anders Framgård ska länsstyrelsen och andra aktörer sätta igång med planeringen av nya vägar i höst, den så kallade länsplanen.

– I och med det här vet Trafikverket kommunens planer, säger han.

Ett vägbygge riskerar dock att ligga många år framåt i tiden. Och Tullingepartiets ledare Anders Thorén har tidigare sagt att utvecklingen av centrum inte kan vänta på Förbifart Tullinge.

Lyssnat på Tullingeborna

I de framtagna planerna har kommunen haft en referensgrupp med fastighetsägare, men kommunen har också lyssnat på boende i centrum. Enligt Per-Anders Framgård har kommunen tagit stor hänsyn till Tullingebornas önskningar.

– Med det här planprogrammet tar vi nästa steg mot ett mer attraktivt och levande centrum i Tullinge. Vi har tagit hänsyn till många av de önskemål som Tullingeborna framfört till kommunen under dialogarbetet 2017,  säger Per-Anders Framgård, till kommunens hemsida.

”Gröna karaktär”

Framgård fortsätter:

– Till exempel önskade många Tullingebor att nya bostäder skulle byggas nära kollektivtrafik och att Tullinges gröna karaktär skulle bevaras.

Fakta

Då kan du tycka till

Tullingebor och andra berörda till exempel myndigheter tycka till om planerna mellan 4 mars och 8 april. 

Handlingar som visar planerna kommer att finnas på Tullinges medborgarkontor i kommunhuset men går också att läsa här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.