ANNONS

Tullinge får tillfälligt flyktingboende

Ett evakueringsboende med 50 platser ska öppnas i Tullinge, där asylsökande ska kunna bo tillfälligt.

Beskedet möttes av blandade redaktioner i kommundelen.
ANNONS

I början av förra veckan beslutade kommunstyrelsen att förbereda tillfälliga evakueringsboenden i Botkyrka. Det första boendet görs just nu i ordning i Tullinge. Kommunen räknar med att det tillfälliga boendet ska rymma ett 50-tal platser.

– Vi vet inte om det kommer att hända. Migrationsverket har bedömt att trycket har minskat. Men det kan förändras väldigt snabbt, säger Joachim Heimersson, projektledare för arbetet med att förbereda evakueringsplatserna.

Det är efter en begäran från Migrationsverket som kommunen nu förbereder för tillfälliga boenden med totalt cirka hundra evakueringsplatser.

– Migrationsverket har bett oss att ha beredskap och därför ska vi färdigställa boendeplatserna, säger Joachim Heimersson.

I torsdags höll kommunen ett informationsmöte om det tillfälliga evakueringsboendet för grannar i Tullinge. Boendet som nu görs om är ett gruppboende som stått tomt i väntan på renovering, och kommunen var på plats för att informera om planerna.

– Det var olika röster som kom till tals på mötet. En del var oroliga för att boendet låg i närheten av ett dagis. Sedan var vi många, inklusive mig, som var glada för att Botkyrka ställer upp, säger Ann-Sofie Spångberg från Tullinge.

Stämningen på mötet var ganska sansad, tycker hon.

– Det var lite höjda röster i början men de som var där från kommunen försökte förklara att det inte finns någon anledning för att vara orolig.

Tanken är att personerna som kommer till boendet stannar i två till tre dagar, högst en vecka. De flesta som kan komma dit är flyktingar från Syrien, Irak och Afghanistan. Det är Migrationsverket som ansvarar för vilka människor som kommer till boendet och det kan röra sig om barnfamiljer, män och kvinnor.

ANNONS

Flera Botkyrkabor har hört av sig till kommunen och sagt att de vill hjälpa till med att skänka till exempel kläder, hygienartiklar och leksaker till boendet.

– Vi avvaktar just nu. Men vi kommer att annonsera på vår hemsida om vi det är så att det behövs gåvor eller annan hjälp, säger Joachim Heimersson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.