ANNONS

Övervintrad hippie bland årets idrotts- och kulturpristagare

Pristagare.
Viktor Pihl, Tullinge Gymnastikförening och Mats Blomberg, på bilden i revyrollen Gunnar. Här har ni årets pristagare.
Varje år utser Botkyrka kommun pristagare inom idrotten och kulturfältet.
Nu har kommunen presenterat årets pristagare.
ANNONS

Det är kultur- och fritidsnämnden som utser pristagarna.

Idrottstipendiet 2020 på 30 000 kronor går till Tullinge Gymnastikförening som har en omfattande verksamhet och bland annat utökat med grupper för nybörjare i äldre åldrar,

Tullinge gymnastikförening.

Ledaren Annika Frisk inspekterar övningarna i samband med ett träningspass i hallen vid Eklidsskolan 2012. Foto: Anders Björklund

Botkyrkas kulturstipendium 2020 30 000 kronor går till Mats Blomberg som gjort en stor insats för teater och revyer i Botkyrka (och Salem) bland annat genom styrelsearbetet i teaterklubben Repliken. Många känner igen honom genom revykaraktären Gunnar, en övervintrad hippie som varit ett stående inslag i genom revyer under åren.

Gunnar Mats Blomberg

Mats Blomberg som Gunnar under en av årens alla nyårsrevyer. Teaterklubben Replikens första nyårsrevy var 1978. Foto: Bertil Dahlby

Barn- och ungdomskulturstipendiet på 10 000 kronor går till musikern Viktor Pihl som enligt kommunen har ett genuint intresse för komposition av avancerade klassiska stycken samt jazzarrangemang. ”Han visar upp stor musikalitet och kreativitet samt är en förebild för andra ungdomar i samma ålder.” skriver Botkyrka kommun på sin hemsida.

Viktor Pihl

Viktor Pihl. Foto: Catharina Stensved.

Vanligtvis delas prisen ut på festivalen VI är Botkyrka i augusti. Men festivalen är inställd och var det blir ceremoni för pristagarna är ännu oklart.

ANNONS

Samtidigt med stipendierna blev sex personer utnämnda till Botkyrkas stjärnor. De blev 5 000 kronor rikare vardera.

  • Ung idrottare – Colin Törnqvist Watson
  • Ung idrottare – Tyra Bäckström
  • Årets lirare – Simon Abdo
  • Botkyrkas ledare – Melissa Besara
  • Botkyrkas eldsjäl – Alaa Alsultani
  • Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör – Abdigani Abdi

Motiveringen

Därför får Tullinge Gymnastikförening idrottsstipendiet

”Tullinge Gymnastikförening aktiverar massor med barn och ungdomar – även en del vuxna. I verksamheten erbjuder föreningen något för alla. På senare år har föreningen utökat med grupper för nybörjare i äldre åldrar vilket är unikt. I många sporter är det svårt att komma in som nybörjare i äldre åldrar.
Tullinge Gymnastikförening har en stark gemenskap där de äldre ungdomarna leder och peppar de yngre. Eldsjälen och ordförande, Annika Frisk, är alltid med och ordnar och organiserar så att gymnasterna får träningstider, chans att tävla och leder grupper där det behövs.”

Motiveringen

Därför får Mats Blomberg kulturstipendiet

”Mats Blomberg är sedan flera decennier en mycket välkänd och uppskattad kulturpersonlighet i Botkyrka. Han är och har varit aktiv som revyartist, regissör, manusförfattare, arrangör, programvärd och konferencier.
Mats har genom styrelsearbetet i teaterklubben Repliken verkat för att teaterproduktioner såsom barnteater, musikaler, revyer, sagovandringar och sommarteater blivit verklighet, till glädje för en stor publik. Tusentals Botkyrkabor har uppskattat hans humoristiska sida och minns nog särskilt figuren ”Gunnar” som varit ett stående inslag genom årens många revyer.

Mats Blomberg får Botkyrka kommuns kulturstipendium 2020 för att han med stort kunnande och brinnande engagemang under lång tid främjat och lyft scenkonsten i Botkyrka. Mats har förmågan att beröra, han sprider glädje, värme, humor och allvar i allt han gör. ”

Motiveringen

Därför får Viktor Pihl barn- och ungdomskulturpriset

”Viktor Pihl är musiker och musikstuderande. Viktor har ett genuint intresse för komposition av avancerade klassiska stycken samt jazzarrangemang. Han visar upp stor musikalitet och kreativitet samt är en förebild för andra ungdomar i samma ålder, såväl musikaliskt som socialt då han gärna hjälper andra unga att inse, förstå och utveckla sin egen musikaliska förmåga.

Viktor deltar i ett flertal musikaliska sammansättningar, leder musikgrupper, komponerar och arrangerar musik till sig själv och andra. Viktor har sedan unga år varit elev på Botkyrka kulturskola och går nu på Tumba gymnasiums estetiska program.

Viktor Pihl får Botkyrka kommuns barn- och ungdomskulturpris 2020 för att han på ett inkluderande och generöst sätt sprider musikaliskt engagemang. Viktor visar upp mycket stor musikalitet och är en inspirerande förebild för andra unga.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.