Här öppnar de Botkyrkas första musteri

Mats Westerberg och sonen Christian Westerberg Tullinge Musteri
Christian Westerberg och Mats Westerberg i Tullinge skålar för sitt nyöppnade musteri.
Familjen Westerberg hade det som många andra.
Många äpplen - men lång resväg.
Nu öppnar de traktens första musteri.

Första kunderna kom i helgen. Då öppnar Tullinge Musteri, ett nystartat familjeföretag, upp mitt bland villorna i Tullinge.

– Det finns många gamla äppelträdgårdar häromkring, säger Mats Westerberg.

Christian Westerberg Tullinge Musteri

Vägen till must börjar med tvätt av äpplena. Foto: Stefan Källstigen.

Musterier finns bland annat på Ekerö, i Södertälje och Tyresö. Men för folk i Botkyrka, Huddinge och delar av söderort blir det då en bit att åka.

– Pappa har alltid gjort must. Men vi tyckte inte att att man ska behöva åka över halva Stockholm för att komma till ett musteri, säger sonen Christian Westerberg.

Mats Westerberg och sonen Christian Westerberg Tullinge Musteri

Äpplena på väg att se ljuset i tunneln. Råsaften ska efter krossningen och pressningen vidare till pastörisering..

Christian Westerberg Tullinge Musteri

.. Efter pastöriseringen där råmusten hettats upp till 80 grader så att jästbakterierna försvinner förpackas musten. Den är då hållbar i upp till 12 månader. Foto: Stefan Källstigen.

Äpplet faller inte långt från trädet. Både far och son jobbar för trafikförvaltningen på Region Stockholm och nu har de öppnat musteri ihop hemma hos Christian på Rålambsvägen.

Här har de kapacitet att ta hand om 600-700 kilo äpplen i timmen. För att få 1 liter must behövs cirka 2 kilo äpplen. 3 liter pastöriserad must i förpackning kostar 69 kronor.

Mats Westerberg och sonen Christian Westerberg Tullinge Musteri

Det tar 30 minuter. Sedan är musten färdig att dricka.

Vill du ha råmust är priset 10 kronor litern. Bokar tid gör kunderna via företagets Tullinge Musteris hemsida. Något äppelår som går till historien ser det dock inte ut att bli 2019, men kunder med äpplen verkar ändå finnas.

– Det är många som hört av sig. Det ser ut att finnas ett behov, säger Mats Westerberg.

Fakta

Så funkar mustningen

  1. Äpplena tvättas och  krossas.
  2. Den krossade frukten pressas sedan under högt tryck.
  3. Råmusten efter pressning, hettas upp till 80 grader. Då försvinner alla gästbakterier, men äpplets smak och näringsämne bevaras.
  4. Pastöriserad must är hållbar upp till 12 månader i rumstemperatur.
Källa: Tullinge Musteri