Tullingeborna fryser mest

Sandeep Jain tycker att det är mycket kallare i Riksten än i Norsborg där han bodde tidigare. ”Jag flyttade hit i december 2009, mitt i värsta snökaoset. Det var en mardröm att komma till ett nytt hus i det läget”, säger han.
Sandeep Jain tycker att det är mycket kallare i Riksten än i Norsborg där han bodde tidigare. ”Jag flyttade hit i december 2009, mitt i värsta snökaoset. Det var en mardröm att komma till ett nytt hus i det läget”, säger han.
25,8 minusgrader – så lyder årets köldrekord i Tullinge.

Det är ingen slump, här är ett välkänt köldhål.

– Det stämmer. Det är inte representativt för området, säger Hans Bengtsson på SMHI.

Natten mot lördag förra helgen blev den kallaste hittills i år. I Tullinge kröp kvicksilvret ner ända till –25,8 grader innan det tog stopp. I hela landet var det bara Horn i Östergötland, ett annat känt köldhål, som var kallare med – 26,3 grader.

Bland Tullingeborna är det ett känt faktum att det alltid är lite kallare här än i resten av kommunen.

– Jag flyttade hit från Norsborg för några år sedan och det är stor skillnad, det är alltid några grader kallare här, säger Sandeep Jain som bor i Riksten.

Här, vid den gamla flygplatsen, ligger mätstationen som i många år samlat in statistik över temperaturen. Ursprungligen är den placerad här för att leverera väderdata till flygflottiljen F18, men fortsätter att vittna om kylan i Tullinge trots att flygplanen ersatts av radhus och villor.

– Tullinge är inte representativt för området när det gäller temperaturer på vintern, säger Hans Bengtsson på SMHI.

Snön knastrar torrt under fötterna. Det är sju grader kallt – rena värmeböljan jämfört med rekordnatten nyligen. De få som är ute och rör sig mitt på dagen är rejält påpälsade.

Orsaken till att temperaturerna blir så låga i Tullinge, och särskilt då i Riksten, är att området ligger så lågt, bara 45 meter över havet. Runt omkring är terrängen betydligt högre.

– Det ligger som i en gryta. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft så ”rinner” den neråt och samlas på lågt liggande platser, säger Hans Bengtsson.

De senaste åren har det uppmätts många riktigt låga temperaturer här. Tullinge är ett av Sveriges kända köldhål – platser där det kan bli riktigt kallt. Gemensamt för dessa köldhål är att de ligger lågt.

– I bergstrakter kan det till exempel vara tio grader kallare i dalgången än en bit upp på bergssidan, säger Hans Bengtsson.

Sandeep Jain skyndar sig att få ur barnen ur bilen och in i villan. Han har sitt eget recept för att undvika att frysa.

– Det gäller att ha mössa och vrida upp värmen i huset mycket, säger han.

Fakta

Märker du av att det är kallare i Tullinge?

Minna Pykälämäki, Riksten: ”Ja, det gör jag. När man köper växter säger de att det nästan är en annan växtzon här. Mössa och rejäla kängor är ett måste.”
Robin Sinimets, Riksten: ”Ja, speciellt här i Riksten är det alltid några grader kallare än i centrum. Jag jobbar i Fruängen och där är det alltid varmare.”
Yvonne Edlund, Riksten: ”Ja. Det är alltid tre grader kallare här, men också varmare på sommaren. Ullstrumpor och underställ är mina bästa tips för att hålla värmen.”