Tullinges 105-åring firade orientaliskt

Paul Percy 105 år
Arkitekt Paul Percy trivs i basker.
Matilda, Anne, Ion och Paul Percy bredvid porträttet på Percys mamma.
Matilda, Anne, Ion och Paul Percy bredvid porträttet på Percys mamma.
Hur blir man 105 år? En bit på vägen kan vara att ta sig en lunchpaus, anser Tullingebon Paul Percy.

Paul ”Pålle” Percy föddes i Paris 1911 och har upplevt två världskrig. I onsdags fyllde han 105 år, bor fortfarande hemma, klarar sig så gott som själv och det utan en endaste medicin.

– Hit flyttade jag 2012, när jag blev änkling och sålde huset i Sollentuna, berättar Paul som är tillbaka i Tullinge, där han bodde på 50-talet.

Paul Percy föddes dock i Paris eftersom pappan var konstnär.

– Det var populärt att åka till Paris på den tiden för att utveckla konsten. Staden var ett ”konstmecka”.

Franskan första språket

När första världskriget bröt ut åkte familjen tillbaka till Sverige och Göteborg, men återvände till Frankrike igen 1920.

– Franskan är mitt första språk så jag minns att det var knaggligt med svenskan i början, berättar Paul Percy som även kan en del ryska, grekiska, italienska och tyska. Grekiskan lärde han sig eftersom hans dotter med familj bodde i Grekland i flera år.

– Pålle har alltid varit språkintresserad. Förr när han körde bil hade han alltid med sig en bok med grekisk grammatik och när det blev stopp i trafiken så passade han på att läsa, säger dottern Anne och berättar att pappan körde bil till han var 100 år.

Paul och Arthur Percys tavlor

Till vänster Paul Percys tavla som han målade nio år gammal.  Till höger är Arthur Percys tavla föreställande deras lägenhet på Kungsholmen ”jag känner igen varenda möbel på den där bilden” berättar Paul.

105-årsdagen firades på Bagdad café, ”orientaliskt med historiska vingslag det passar honom” berättar Anne. Få av Pauls vänner är kvar i livet och kunde vara med på firandet och den yngre brodern bor i Göteborg.

– Men han ringer varje dag klockan 11.00. Det har vi kommit överens om, konstaterar Paul.

Arkitektur blev hans liv

Efter tiden i Frankrike flyttade familjen till Stockholm, en stad som utvecklades och växte i snabb fart.

– Min far ville ha utsikt, så det blev att vi flyttade mycket. Kungsholmen, Gamla stan, Östermalm… Så fort de byggde ett hus framför vårt som skymde utsikten, så var det dags att flytta.

Paul utbildade sig till byggnadsingenjör och arkitekt på KTH, och det blev hans liv. Han har ritat simhallar, broar och punkthus. Han har även ritat byggnader i gamla Persien (nuvarande Iran), som då hade samarbete med Sverige.

– Men jag arbetade inte där, jag slavade i Stockholm, säger han skrattar.

Hur når man en ålder på 105 år, vad har du för hemlighet?

– Man har väl skött sig någorlunda. När jag arbetade hade jag alltid en madrass under skrivbordet som jag drog ut och la mig en stund på efter lunch. Fem centimeter tjock var den.

Socialt liv viktigt

Men även det sociala spelar in tror dottern Anne som bor fyra våningar ovanför pappan.

– Vi umgås mycket, och både jag och barnbarnen hjälper till här. Att man har ett socialt liv och att vi bor så nära att vi enkelt kunnat gå till varandra, det tror jag varit viktigt. Och promenader, vi promenerar mycket.

Paul Percy 105 år

Paul Percy 105 år

Läs mer Botkyrkanyheter:

Nytt fordon ska öka säkerheten för räddningstjänsten

Så tog sig Redline från förorten till mellon

Finska föreningen håller låda i jul