Min lokala hjälte

Nu har Tumba bryggeri igen

Josef Sjöberg, Morgan Sheehan och Björn Vingek startade bryggeriet i Tumba tillsammans.
Josef Sjöberg, Morgan Sheehan och Björn Vingek startade bryggeriet i Tumba tillsammans.
Josef Sjöberg: Vi är stolta över vårt bryggeri, så det kommer kanske någon visning.
Josef Sjöberg: Vi är stolta över vårt bryggeri, så det kommer kanske någon visning.
Tre färdiga ölsorter från Brewify. Nu levereras öl från Tumba igen.
Tre färdiga ölsorter från Brewify. Nu levereras öl från Tumba igen.
Öl på väg.
Öl på väg.
Produktionen sker i Skyttbrink.
Produktionen sker i Skyttbrink.
Det var ett tag sedan.
Men nu kan Tumba stoltsera med ett bryggeri igen.
I Skyttbrink har ett mikrobryggeri öppnat.

Den första ölen från det lokala bryggeriet Brewify finns nu på Systembolaget i Tumba. Bakom bryggeriet står fem ölentusiaster i ett kontorslandskap som med bryggeriet mer eller mindre tar steget från IT till IPA.

– Det som krävdes var att Björn kom över i kontorslandskapet och frågade om vi skulle starta ett bryggeri. Jag sade först nej några gånger, säger Josef Sjöberg som bryggt öl hemma i garaget under några år.

Josef Sjöberg: ”Vi är stolta över vårt bryggeri, så det kommer kanske någon visning.”

Björn Vingek fortsätter:

– Men du sade ja, säger Björn som länge varit intresserad av att ha ett eget varumärke.

I november förra året började de brygga i lokalerna i Skyttbrink. Första ölen var klar för leverans i januari. Nu har de fem ölsorter färdiga varav två finns i handeln. Det handlar om tre sorters IPA, en lager och en folköl. Men de tänker sig fler sorter i framöver.

Hur många nya mikrobryggerier och ölsorter finns det plats för egentligen?

–  Jag tror det är jobbigt för de stora bryggerierna, för alla vill prova nytt. Jag tänker att vi förmodligen kommer att ha en bas på fyra-fem sorter och sedan ha sorter som vi skiftar. Det är vår styrka som små att vi kan ställa om produktionen snabbt. Vi kan göra något nytt nästa vecka, säger Josef.

Josef tittar mot utvecklingen i USA. Och enligt en artikel på sajten Beernews förra året hade antalet anställda på bryggerier och ölimportörer i USA ökat med 15 000 personer på bara två år.

– I USA har vi relativt stora bryggerier för craft-beer (hantverksöl) där de kör delar av sortimentet över 90 dagar och sedan byter de, säger han.

Fint att gå hit och få jobba lite fysiskt

Björn Vingek

Utöver Josef, Björn och Morgan Sheehan som vi träffar i Skyttbrink är också Pär Hansson och Henrik Augustsson från samma IT-företag med på tåget. Nu jobbar de inte bara på kontor utan har även ett bryggeri tillsammans.

– Du kan bli lite matt i skallen i kontorslandskapet. Då är det fint att gå hit och få jobba lite fysiskt, säger Björn Vingek.

Fakta

Det gamla bryggeriet vid Willys

Tumba Bryggeri var ett av de största bryggerierna i Södermanland

Det låg ungefär där Willys i Tumba ligger i dag.

Här gjordes svagdricka, läsk och mineralvatten.

På 50-talet lades Tumba bryggeri ned.

Receptet till den populära läskedrycken Tumba Special försvann vid nedläggningen.

Men den återfanns senare och på senare år har det gått att köpa läsken igen.

Bryggarvägen i Tumba.

Källa: Tumba - Från kvarnboställe till municipalsamhälle.