Tumba centrum ska bli dubbelt så stort

9 000 kvadratmeter butiker, 300 bostäder – och ett överdäckat busstorg.

Så vill kommunen och fastighetsägaren Citycon utveckla Tumba centrum.

– Tumba är en viktig knutpunkt och att stärka den med ytterligare handel, service och kollektivtrafik är otroligt positivt för Botkyrka, säger kommunalrådet Katarina Berggren (S).

Planerna för utbyggnaden av Tumba centrum är ambitiösa. Citycon vill fördubbla mängden butiker, med 9 000 kvadratmeter ny butiksyta. Det ska man kunna göra bland annat genom att bygga ut centrumet över nuvarande busstorget och på sätt däcka över det.

– I dag är vi svaga på sport, elektronik och kläder, så det vill vi satsa på, säger Johan Elfstadius, vd på Citycon.

Den nya centrumbyggnaden planeras bli tre våningar hög. På tidiga skisser ser man hur tre nya bostadshus skjuter upp på centrumtaket.

Kommunen säljer också byggrätter till Citycon längs med Gröndalsvägen. De nya bostadshusen med omkring 300 lägenheter ska hjälpa till att finansiera bygget.

– Vi ska också diskutera med SL för att se på vilket sätt de ska vara med och betala, i och med att det ska bli bättre för kommunikationerna, säger Katarina Berggren.

Enligt Citycon ska biblioteket och konsthallen flytta in i den nybyggda delen av centrum.

– Det känns viktigt att de ska ha en central roll i Tumba centrum framöver, säger Katarina Berggren.

I slutet av nästa år ska en detaljplan vara klar. Under tiden påbörjas ett arbete med att fräscha upp det nuvarande köpcentrumet.

Allt skulle kunna vara klart kring 2014-2015 enligt Johan Elfstadius.

– Det kommer att bli ett enormt lyft för Tumba.