Tumba gymnasium bjöd på pannkaksfrossa

Finn Scherman laddar upp med tillbehören.
Finn Scherman laddar upp med tillbehören.
Eleverna på Tumba gymnasium kämpade hårt för sin pannkaksfest, och under fredagen var det dags att frossa loss igen.

Klassiska tunna pannkakor, hjärtformade, amerikanska med kokos- och kanelsmak och så dem med vaniljsmak. Lägg till fyra sorters hemkokt sylt, egenkokt chokladsås, lönnsirap, geléhjärtan, vit och mörk choklad, kaneläpplen och 120 liter fruktsallad på det.

En helt vanlig pannkaksfest på Tumba gymnasium, kort sagt.

– Bäst av allt är att allting går åt, vi har alltid elever som kommer tillbaka och äter tre gånger, berättar skolans kökschef Finn Scherman.

I tisdags firade pannkakan sin egna internationella dag men det var främst en annan dag som avgjorde tidpunkten för det här kalaset.

– Eftersom det är alla hjärtans dag på söndag tänkte jag att en pannkakasavslutning på veckan var en bra idé, säger Finn Scherman.

I Andreas Hammarstedts video kan du se mer från pannkaksfrossan.

Det är fjärde gången Finn Scherman anordnar pannkaksfest på gymnasiet – och precis som med så många andra goda initiativ finns här en rolig historia att berätta.

Den numera återkommande pannkaksfesten på Tumba gymnasium började som en humoristisk dispyt mellan kökschefen Finn Scherman och två elever för runt två år sedan. Frågan om huruvida pannkaka är en rätt som ska ätas till middag eller dessert tenderar att skapa två läger – så även i det här fallet.

– Jag var ny på jobbet och hade fått gliringar från elever för jag var ganska strikt när det gäller typer av mat som är för mycket efterätt och hade en tanke om att inte servera det, berättar Finn Scherman.

Men hur kommer det sig då att han nu stod i köket på Tumba gymnasium på fredagen och föreberedde serveringen av över 10 000 pannkakor till de 1 200 eleverna?

– Eleverna började att tjata, det fanns två elever och jag sa till dem att då får ni göra något för att övertyga mig. Då skapade de en facebookgrupp som heter ”Vi som vill ha pannkaka på Tumba gymnasium”.

Gruppen fick snart spridning och det rådde ingen tvekan om att det fanns ett stort pannkaksstöd att hämta i Tumba. Men Finn Scherman höll ut lite till och fortsatte att reta eleverna en månad med argumentet om att pannkaka är en efterrätt.

– Jag hade en plan om att när de verkligen skapat något som bidrog till gemenskap på skolan så får jag bjuda till. Då skulle jag göra en stor grej av det.

Han kallade eleverna till ett möte – och de tog i sin tur med sig en juridikstudent som backade upp pannkakslaget. Finn Scherman berättar att eleverna lade ner mycket tid på att leverera övertygande kommentarer. Han hade inget annat val än att ställa till med en hejdundrande pannkaksfest. Affischer trycktes och matsalen dekorerades – en ny tradition hade uppstått.

– Men man kan inte laga 10 000-12 000 pannkakor själv. Vi står inte och steker dem utan köper dem och jag försöker att prioritera verksamheter som enbart producerar mat som är lagad från grunden, berättar Finn Scherman.

Han har dock inte ruckat på sin övertygelse om att pannkaka inte är mat. För dem som delar hans inställning – eller bara vill mixa – finns det crepes med svamp eller nötfärs att sätta tänderna i.

Rektor Alf Solander befinner sig på semester och beklagar att han missat tillställningen.

– Det är ett mycket uppskattat inslag, eleverna älskar det!