ANNONS

Tumba och Tullinge ska få tillfälliga bostäder för flyktingar

Modulhus och paviljonger går snabbare att bygga än vanliga hus. Huset på bilden har inget med Tullinge eller Tumba att göra.
Modulhus och paviljonger går snabbare att bygga än vanliga hus. Huset på bilden har inget med Tullinge eller Tumba att göra.
Botkyrka kommun planerar att bygga modulbostäder för cirka 80 personer i både Tumba och Tullinge.

Målet är att de första finns på plats i maj.
ANNONS

I maj hoppas kommunen att de första modulbostäderna ska finnas på plats i närheten av Tumba gymnasium. Även i Tullinge finns planer på modulbostäder, vilket tidningen Södra Sidan var först att berätta om. Flyktingsamordnaren Susanne Hedlund säger till Mitt i Botkyrka Salem att målet är modulerna i Tumba ska finnas på plats i maj.

– Det här är förslag. Mycket hänger också på hur snabbt leverantörerna kan få fram bostäderna.

I Tullinge vill kommunen bygga vid Brantbrinks idrottsplats i två etapper.

– Den första i september och den andra etappen i november, säger hon.

Botkyrka kommun ska enligt uppdrag från Migrationsverket göra plats för 158 personer under 2016.

– Ungefär hälften är familjer och hälften ensamhushåll. Det är tänkt att personer som kommit själva bor i modulbostäderna, säger Susanne Hedlund.

Familjer ska så långt det går bo i vanliga lägenheter. I år har bostadsbolagen Botkyrkabyggen och Mitt Alby gett tillgång till fler bostäder där nyanlända eller personer som blivit beviljade olika typer av bistånd från kommunen kan bo.

– Vi har 150–200 bostäder för det ändamålet nu, uppskattar Mats Einarsson (V), ordförande för socialnämnden.

Kommunen ska också ta fram 120 platser för ensamkommande barn och unga. I samband med extrabudgeten som kommunstyrelsen fattade beslut om nyligen berättade Mitt i Botkyrka Salem också att det kan bli ett boende för ensamkommande vid Brantbrinks idrottsplats. Idrottsföreningen Tullinge Triangelpojkar har vänt sig till kommunen och sagt att föreningen är villig att driva ett boende.

ANNONS

– Många av de ensamkommande barnen är ofta vid Brantbrink. Vi vill hjälpa till och driver sedan tidigare ett integrationsprojekt. Föreningens grundfilosofi är att ta hand om hela människan, säger Michele Di Dato,ordförande i föreningen.

Föreningen tänker sig små stugor för de ensamkommande. Och socialnämnden planerar ett beslut som ska ge tekniska förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett boende.

– I så fall får vi plocka in en socionom eller motsvarande som föreståndare för boendet. Vi har också många ledare och spelare i föreningen som skulle kunna bli involverade i det.

När ett boende för ensamkommande skulle kunna finnas på plats finns det dock inga beslut om.

– För vår del så fort det är möjligt. Vi har inga problem att organisera det, säger Michele Di Dato.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.