ANNONS

Kvinna lurad att logga in med bank-id – blev av med pengar

Södertörns tingsrätt
Södertörns tingsrätt har nu dömt Tumbabon för penningtvättsbrott.
Personen som ringde utgav sig för att vara från Swedbanks säkerhetstjänst.
I själva verket hade hon en bedragare på tråden.
Nu har en ung man från Tumba dömts för penningtvättsbrott.
ANNONS

Bedragaren som ringde kvinnan utgav sig för att vara från Swedbanks säkerhetstjänst och uppmanade henne att logga in på sin nätbank för att förhindra obehöriga uttag från hennes konto.

Bedragaren skapade swishkonto

I själva verket var detta vad som hände när hon följde bedragarens instruktioner som på så sätt lyckades skapa ett mobilt bankid och swish.

15 000 kronor gick sedan in på en ung Tumbabos konto. Enligt Södertörns tingsrätt är det utrett att Tumbabon tagit ut pengarna från en bankomat och sedan lämnat vidare dessa till en annan person.

Nekar

Tingsrätten har nu dömt mannen mot hans nekande. Tumbabon som var under 18 år vid tillfället nekar till att han skulle förstå att det handlade om något brottsligt. Enligt den unge Tumbabon ska han ha hjälpt en person han inte känner närmare med att ta ut pengar eftersom denne uppgett att hans kort var spärrat. Att han fått ett swish med kvinnans namn på förklarar han med att det skulle kunna vara en släkting till den han hjälpte.

Fick pengar

Tingsrätten menar att Tumbabon som uppgett att han fått 1 000 kronor i förtjänst borde misstänkt att pengarna kunde komma från brott.

Brottet ägde rum i april och tingsrätten dömde i slutet av november Tumbabon till böter på 3 200 kronor för penningtvättsbrott. Han ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden.