ANNONS

Tumba-Tarzan gäckade polisen

Tumba-Tarzan grips vid Stocksundsbron. Mytbildningen kring Rolf Johansson, som han egentligen hette, var stor. Det sades att han kunde tala med polishundar och få dem att vända.
Tumba-Tarzan grips vid Stocksundsbron. Mytbildningen kring Rolf Johansson, som han egentligen hette, var stor. Det sades att han kunde tala med polishundar och få dem att vända.
Det är 60 år sedan Tumba-Tarzan var brottslingen Sverige talade om.

Rolf Johansson var en beväpnad rymling, men enligt sägnen också en tjuv som diskade vid inbrotten.

– Det blev någon form av romantiskt äventyr över det hela, säger författaren och journalisten Ivan Bratt.
ANNONS

”Ung Desperado sköt mot polis”. År 1954 tog rubrikerna om Rolf Johansson från Tumba fart. Tidningar och radio följde jakten på rymlingen som ansågs mycket farlig. Ovanstående rubrik kom från Expressen samma sommar.

Tumba-Tarzan blev Rolfs öknamn. Tumbabon gäckade polisen ute i skogarna på framför allt Södertörn, men även flykten från fängelset där han suttit och som blev upptakten till följetongen gick via ett träd. På fängelset avtjänade Rolf Johansson ett fängelsestraff för häleri, men också för att ha gömt sina bröder undan polisen. Rolf Johansson hittade dock ett öppet fönster på anstalten och slängde sig ut i trädkronorna.

– Det var väl lite som ett Tarzan-hopp, säger Ivan Bratt som skrev en bok om Tumba-Tarzan och hans bröder 1990, och 1954 följde dramat för tidningen Folket.

Under sin flykt gjorde Tumba-Tarzan inbrott. Grödingebon Gunilla Giertz, som var 12 år 1954, minns att det var flera inbrott i trakten.

– Det sades om Tumba-Tarzan att han inte stökade till i onödan vid inbrotten. Ville han ha en burk som det kanske var socker i så hällde han ut innehållet fint på en tidning, säger Gunilla Giertz.

En annan sägen gjorde gällande att Tumba-Tarzan diskade efter sig om han åt i huset där han gjort inbrott. Ivan Bratt som umgåtts med och intervjuat Rolfs bror Olle Johansson menar att det handlar om mytbildning. Olle Johansson, även kallad ”Lill-Tarzan”, hängde ihop med Tumba-Tarzan och frun Alice på flykt undan polisen.

– De stökade till som vanliga inbrottstjuvar, enligt Olle i alla fall, säger Ivan Bratt.

Däremot var bröderna inte lika farliga som polis och media ville göra gällande, menar han, även om Tumba-Tarzan var beväpnad.

– De var inte ute efter att skada någon, säger Ivan Bratt.

ANNONS

På framsidan av Expressen med rubriken ”Ung Desperado sköt mot polis” poserade en polisman med en stekpanna med skotthål som enligt polisen kom från Rolf Johansson. Polisen hade varit nära att ta Johansson i Grödinge men enligt Bratts bok blev det aldrig klarlagt hur det skjutits vid händelsen.

I rättegången som följde efter gripandet senare samma år framkom att kulhålen i stekpannan inte kom från Rolfs vapen, utan från polisens tjänstevapen.

– Det var mycket överdrifter i framför allt riksmedia. Men grunden till hela äventyret var fattigdom och svält. Hans uppväxt var fattig och barnen började som små att göra inbrott i sommarstugor för att få tag på mat, säger Ivan Bratt.

Efter flera månader på flykt undan polisen greps Tumba-Tarzan vid Stocksundsbron norr om Stockholm. Gripandet var odramatiskt och i den stulna bilen han kom åkande i satt även Lill-Tarzan. Domen för Rolf Johansson blev fängelse i tre och ett halvt år.

Fakta

Sjuka föräldrar

Rolf Johansson föddes 1925 och dog 1978.

Han växte upp med tuberkulossjuka föräldrar och två syskon i ett rum och kök vid Entorp som ligger vid Mellansjön mellan Uttran och Vårsta. Huset ägdes av fattigvården.

Rolf gifte sig innan han blev ”Tumba-Tarzan” och fick två barn. De bodde då i Vretarna i norra Tumba.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.