Man höggs ihjäl med yxa – Tumbabo åtalas för mord

Mord Segersjö Tumba häktad nekar
En man avled efter bråket i Segersjö – nu åtalas en Tumbabo för mordet.
Den Tumbabo i 40-årsåldern som häktades för mordet i Segersjö har nu åtalats.
Mannen misstänks ha huggit offret upprepade gånger med en yxa under ett bråk i december.

Det var tidigt på morgonen den 7 december som polisen ryckte ut till ett bråk i Segersjö i Tumba. Vid adressen hittades en allvarligt skadad man som senare avled.

En man i 40-årsåldern från Tumba greps på platsen och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den högre misstankegraden.

Nu har mannen åtalats misstänkt för mordet. Enligt åtalet i Södertörns tingsrätt ska Tumbabon upprepade gånger ha huggit den andra mannen i huvudet och armarna med en yxa.

– Obduktionsprotokollet visar att det i vart fall är 21 gånger som han har slagit den här yxan i huvudet på målsägaren, säger åklagaren Rasmus Öman.

Mannen hävdar nödvärn

Den åtalade Tumbabon har medgett att han använt yxan, men förnekar brottsligt uppsåt. Istället hävdar han att han handlat i nödvärn.

– Den tilltalade har skador också, bland annat har han två knivsår i ryggen. Han menar att han först har blivit attackerad och därefter har använt sig av yxan i självförsvar, säger Rasmus Öman.

Bland bevisen mot mannen finns en rad vittnesuppgifter då många grannar såg händelsen och slog larm till polisen.

– Vittnen berättar om att målsägaren ligger försvarslös på marken och ropar på hjälp när gärningsmannen hugger honom i huvudet.

Om mannen döms för mordet kommer han sannolikt att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, för att reda ut om han lider av en allvarlig psykisk sjukdom.

– Det handlar om ifall han kan dömas till fängelse eller inte. Innan det är gjort så blir det svårt att diskutera en eventuell påföljd, säger Rasmus Öman.