ANNONS

Tummen ner för bussfritt på Odenplan

Ska Odenplan bli en piazza? Nej, tycker Norrmalms stadsdelsförvaltning.
Ska Odenplan bli en piazza? Nej, tycker Norrmalms stadsdelsförvaltning.
Liberalerna vill göra Odenplan till en bussfri "piazza" – men förslaget får kalla handen i Norrmalms stadsdelsförvaltning.
Trots det har inte Liberalerna gett upp hoppet.
– Det vore väl attans om man inte kan leda om en enstaka busslinje, säger Olov Lindquist (L).
ANNONS

Odenplan har förvandlats till en stenöken. Det tycker Liberalerna som försöker ge nytt liv åt förslaget om att göra Odenplan till en modern piazza.

Urban odling och konst

Förslaget om Piazza Odenplan presenterades redan 2010 och innebär bland annat att en del av Upplandsgatan stängs av för trafik för att skapa en mer naturlig koppling mellan torget och Gustav Vasa kyrka. I en ny skrivelse till Norrmalms stadsdelsnämnd skriver Liberalernas Olov Lindquist att man också borde ta upp förslaget igen.

”Urban odling, platser avsatta för olika konstyttringar och torghandel är bara några av möjligheterna som finns för att göra Odenplan till en plats dit människor vill ta sig”, skriver Lindquist (L).

Men det nygamla förslaget får nu kalla handen av Norrmalms stadsdelsförvaltning, som anser att en avstängning av Upplandsgatan skulle innebära alldeles för mycket strul för busstrafiken. Förslaget ska istället skickas vidare till trafiknämnden i Stockholms stad.

”Inte omöjligt”

Ett väntat svar, enligt Olov Lindquist (L).

– De är inte emot, men heller inte för. Istället för att sätta ned foten skickar de frågan vidare, säger han.

Så frågan lever fortfarande?

ANNONS

– Absolut. Det är bara en linje som kör på Upplandsgatan och det vore väl attans om vi inte kan leda om den. Det är fullkomligt orimligt att påstå att det inte går.

Det är i slutligen trafiknämnden i SL som kan besluta om att stänga av busstrafiken, men för att det ska ske måste de ha Stockholms stad med på tåget, menar Olov Lindquist.

– Det är en process som är längre fram i tiden, men det kan inte vara omöjligt. Man borde kunna ordna under nästa mandatperiod, säger han.

Frågan om Piazza Odenplan tas upp på nästa stadsdelsnämnd 14 juni.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.