Tummen upp för Kungsholmens bad

”Jävligt kallt”, säger George Jack efter en stund i plurret. Poja Tahmi väljer att sitta kvar på bryggan.
”Jävligt kallt”, säger George Jack efter en stund i plurret. Poja Tahmi väljer att sitta kvar på bryggan.
Bra och utmärkt. Det är betygen på vattenkvaliteten på Kungsholmens bad.

Men den regniga försommaren ställde till en början till det, enligt staden.

Det är strålande sol och 24 grader i skuggan på Kungsholmens nyaste officiella badplats, Kristinebergs strand. På bryggan trängs solbadare i mängder men i vattnet är det förvånansvärt tomt. Kylan gör sitt, och lite algväxt.

– Det ser lite äckligt ut, säger Poja Tahmi och pekar mot det grumliga vattnet.

Men vattnet är faktiskt helt okej, kan Mitt i avslöja. Enligt stadens första mätningar på den nya badplatsen får Kristinebergs strand väl godkänt.

Den första av de tre mätningarna, i början av juni, visade visserligen något förhöjda värden av den obehagliga magsjukebakterien e-coli. Men det är vanligt då det regnat, menar Jercy Slazak, ansvarig för badplatsmätningarna på Stockholms stad.

– Flera badplatser hade det problemet i och med att det regnat kraftigt, säger han.

En bit bort ligger Hornsbergsbadet, också en ny badplats, men som hamnat lite i kläm i systemet. Trots att det numera är tillåtet att bada rent juridiskt, och att det lagts ut bojar för att öka säkerheten, erkänner inte staden platsen som ett riktigt bad.

Orsaken är de många boende intill som störs av alla strandgäster. Därför mäter staden inte heller vattenkvaliteten.

– Jag vet inte varför det blev så. Men Hornsberg är inte aktuellt för några mätningar, säger Jerzy Slazak.

Mitt i har granskat vattenkvaliteten för alla officiella bad på Kungsholmen de senaste åren.

Överlag är vattnet bra och i flera fall utmärkt enligt stadens klassificeringssystem. I år har vattnet varit sämst vid Smedsuddsbadet där mätningarna vid flera tillfällen visat för höga halter av e-coli. Orsaken är också här regnen som varit, enligt Jerzy Slazak.

– Det är både många hundar och fåglar som rör sig längst stranden och bajsat. När det regnar spolas det ner i vattnet. Men halterna är fortfarande låga, säger han.

Men trots de nya baden är alla inte nöjda med utbudet. Centerpartiet har nyligen lagt fram förslag på en rad nya platser som de tycker borde bli officiella badplatser i stan. En av dem är kvarteret Stuvaren på Norr Mälarstrand där Shell-macken ligger i dag. Platsen är på gång att byggas om och partiet anser att en lösning som den vid Kristineberg skulle fungera också här.

– Man kan till exempel bygga en trappa som den vid Hornsbergs strand som går ner i vattnet. Och också så kallade sollapare – en brygga som går ut till en lite större solplats, säger Karin Ernlund (C).

Det är stadsdelarna som beslutar om nya badplatser. Enligt Arvid Vikman (S), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd, finns det just nu inga planer på att lägga in ett bad i förslaget för kvarteret Stuvaren som tagits fram av stadsbyggnadskontoret.

– Vi är inte uttryckligen emot en badplats men har inte motsatt oss förslaget som ligger. Men vi har sagt att man borde se över hela utformningen för att kunna låta medborgarna utnyttja den vattennära platsen bättre, säger han.

I nuläget får alltså Kungsholmsborna nöja sig med de badplatser de har. Och lite till: På Smedsuddsbadet tillkommer under sommaren nya solsoffor, en ny eldriven grill, en tillfällig kioskvagn och nya skräpkorgar.

Vid Hornsbergs strand har de nya bojarna i vattnet nyligen kommit på plats samt farthinder längs vägen. Det ska också installeras nya askkoppar och skräpkorgar för engångsgrillar.

Båda badplatserna får också permanenta toaletter i juli. Fram tills dess får badarna nöja sig med bajamajor.

Flera badplatser hade det problemet i och med att det ­regnat kraftigt.Jercy slazak

Fakta

Bra badvatten på det nya strandhänget

Kristinebergs strand: De första mätningarna visar bra värden.

Fredhällsklipporna: Utmärkt vatten sedan flera år.

Lilla Essingen: Utmärkt vatten sedan flera år.

Stora Essingen: Utmärkt vatten sedan flera år.

Smedsuddsbadet västra: Bra vattenkvalitet sedan flera år. I år har två prover visat något förhöjda halter av e-coli, förmodligen på grund av regnet.

Smedsuddsbadet östra: Samma resultat som Smedsuddsbadet västra. Fågelbajs på stranden är en del av problemet.

Källa: Stockholms stad