Tummen upp för ny engelskspråkig skola

British schools har ansökt om att få starta en F-6-skola för 600 elever i Tyresö.
British schools har ansökt om att få starta en F-6-skola för 600 elever i Tyresö.
Eskilstunabaserade skolkoncernen British schools får ett extra ja från Tyresös allianspolitiker. Men det är Skolinspektionen som fattar det avgörande beslutet.

Samtidigt har en av skolans grundare och delägare hamnat i blåsväder sedan han uttryckt sig nedsättande om muslimer på sin Facebooksida.

Tjänstemännen på Tyresö kommun skriver i sitt utlåtande till Skolinspektionen att etableringen av en ny friskola kan innebära behov av snabba omställningsåtgärder för de kommunala skolorna, då de riskerar att väljas bort av eleverna. Men de styrande politikerna tänker ändå skicka med ett extra utlåtande till Skolinspektionen, där de poängterar sin positiva inställning.

– Vi är jättepositiva till att det kommer en fristående skola. Vi välkomnar dem om de hittar lediga lokaler. Vi är en kommun som växer och vi kommer att behöva fler skollokaler på sikt. Det blir alltid omställningskostnader när en ny skola etablerar sig, men det är ju för elevernas skull som vi är positiva till fler valmöjligheter, säger barn- och utbildningsnämnden ordförande Ann-Christin Svensson (M).

Beskedet påverkar inte kommunens planer på att bygga en kommunal skola i Fornuddsparken i Trollbäcken.

– Vi fortsätter precis som vi tänkt, säger Svensson.

I förra veckan avslöjade Eskilstunakuriren att British schools hälftenägare Thomas Jarlsbo vid flera tillfällen den senaste tiden skrivit nedsättande saker om islam och muslimer på sin Facebooksida. Enligt tidningen har han bland annat kallat islam en ”mordisk sekt”. I fredags startade en åklagare en förundersökning om hets mot folkgrupp.

Enligt ansökan till Skolinspektionen har British schools för avsikt att i Tyresö starta en skola för barn från förskoleklass till årskurs sex. Förutom att engelska är samtalsspråk på skolan profilerar sig British schools bland annat med särskilt stöd till högpresterande elever.

Om skolan etablerar sig, blir det den andra skolan med engelskspråkig profil i Tyresö. 2014 startade Engelska skolan i Tyresö, vilket ledde till att flera kommunala skolor tappade elever.