Tumult i stadshuset vid manifestation

Tumult och bitvis kaos uppstod vid kommunfullmäktigemötet i måndags.

Hundratals personer protesterade mot Signalistens hyreshöjningar efter stambyten.

Det var ett hundratal personer som slöt upp vid Hyresgästföreningens manifestation inför kommunfullmäktiges möte. Många hade bussats till stadshuset från Ritorp, Bagartorp, Bergshamra och Frösunda.

Det är i de stadsdelarna som Signalistens omfattande stambyten sker och har skett, vilket Lokaltidningen Mitt i skrivit om tidigare.

Kritiken mot Signalisten har varit att många hyresgäster inte har råd att återvända till sina lägenheter efter stambytena. Man har även menat att de är för omfattande och att vissa hyresgäster är nöjda med den standard de har idag.

– Många är förbannade och upprörda, säger PO Brogren, ordförande i Hyresgästföreningen Solna.

Den upprörda kritiken försökte man framföra till Magnus Nilsson (M), ordförande i Signalistens styrelse innan kommunfullmäktigemötet skulle börja.

– Han fick ta diskussionen, det var bitvis en ganska frän och frisk diskussion, säger Brogren.

Men när de cirka 200 personerna skulle ta sig in och ut ur den smala dörren in till plenisalen uppstod tumult och kommunfullmäktiges ordförande hotade med att ringa polisen.

Väktare fick till slut reda ut situationen.

Magnus Nilsson har en annan bild av det hela.

– Det stod 100 man och skrek på mig. Jag fick inte svara på några frågor. Folk bara skrek, en berusad man vrålade rakt ut. Man rev sönder de faktablad som jag tagit fram. Så fort någon ställde en vettig fråga kom någon annan fram och avbröt, säger han.

Han menar att renoveringarna är nödvändiga, men att de skulle vara lyxrenoveringar vänder han sig emot.

– Jag håller inte med om det. Det finns en myt om att vi byter ut fina 50-talskök, men faktum är att många är riktigt risiga. Det är fuktskadat och nedgånget.

– Man säger att vi sätter in handdukstork och parkett, och att det inte behövs, men nu får folk den standard som gäller idag. Vi behåller inte den standard som var bra på 50-talet, fortsätter han.

Hyrorna var tidigare låga, nu är de normala, menar han.

Många har inte råd att flytta tillbaka?

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi erbjuder mindre lägenheter till de som vill, och ingen blir ju av med sitt kontrakt. Man kan ju byta sin lägenhet till någon annan. Många hade dessutom korttidskontrakt, eftersom vi visste att renoveringarna var på gång.

Han menar även att ingen ställs på gatan, utan alla som inte har råd med hyran kan få hjälp med bostadsbidrag.