ANNONS

Tunaborgen mycket större än man tidigare trott

Utgrävning vid Tunaborgen
Sommarens utgrävning vid Tunaborgen. I västen: Ann-Mari Hållan Stenholm från Arkeologerna.
För två veckor sedan avslutades sommarens utgrävningar av Tunaborgen i Österåker. Nu har man undersökt mer av borggården som troligen var större än man först trott.
– Man kan tänka sig att hela parken runt borgen var bebyggd under medeltiden, säger arkeologen Ann-Mari Hållans Stenholm.
ANNONS

– I år har vi undersökt ännu mer av borggården. Vi tror att den var betydligt större än vi kunnat tänka oss – fram till kanten där det börjar slutta, säger arkeologen Ann-Mari Hållans Stenholm på Arkeologerna.

– Vi har även fått en avgränsning åt två håll – österut mot vallgraven och västerut mot ett parti där vi enligt markradar-undersökningar fått uppfattningen att det funnits en mur.

För andra året i rad har forskningsundersökningar och utgrävningar pågått vid medeltidsruinen Tunaborgen i Österåker.

På 1200-talet tillhörde borgen den mäktige ärkebiskopen av Uppsala, men länge har man inte haft koll på vad den bestått av mer än själva stenborgen. Nu vet man mer.

Spår efter falkenering

På själva borggården har man hittat spår av bränd lera och stolphål som är tecken på att det en gång stod hus här. Men även rester av en mängd olika djur.

– De har både hållit och ätit får, getter, grisar, höns och kor. Men vi har även hittat spår av vilt – älg – som bara kungen hade rätt till på den tiden, berättar Ann-Mari Hållans Stenholm.

Andra spännande fynd är ben från duvhök och bytesfåglar som man tror härrör från jakt med rovfåglar i borgen – falkenering.

Utgrävning Tunaborgen 2019

Under sommarens utgrävning har man börjat förstå hur stort borgområdet varit – troligen var det 3-4 gånger större än själva borgen.

– Nu har vi väldigt mycket att göra. Vi ska analysera allt material vi hittat, bestämma vad det är och mata in det i vår databas. Allt ska analyseras.

ANNONS

Blir det någon utställning?

– Det kan bli aktuellt, men vi kanske väntar tills vi slutfört projektet.

Nästa sommar hålls den tredje och avslutande utgrävningen. Projektet, som omfattar både forskning och kursverksamhet, är ett samarbete mellan Österåkers kommun, Arkeologerna/Statens historiska museer och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.

Nya fynd vid Tunaborgen när amatörer grävt ut

Fakta

Tunaborgen

  • Byggdes på 1200-talet eller möjligen på 1100-talet.
  • Tillhörde ärkebiskopen i Uppsala. Han ägde även borgar i Biskops-Arnö och Almars-Stäket. Syftet var att kontrollera viktiga vattenvägar.
  • På 1500-talet tog Gustav Vasa över borgen.
  • Med tiden tappade borgen sin militära roll och förföll, men så sent som 1719 finns den omnämnd som svenskt högkvarter i början av rysshärjningarna.
  • På 1800-talet finns uppgifter att ruinen användes som källarförvaring för livsmedel.
  • Ruinen återupptäcktes och undersöktes första gången i början av 1920-talet.
  • Borgen har bestått av minst två våningar, men ingen vet exakt hur den såg ut.
Källa: Wiki/ÖHF