Tung trafik oroar boende i Eds allé

Nu hettar det till inför beslutet om att bygga 600 nya bostäder i Eds Allé.

Kritikerna reagerar på att kommunen saknar en lösning för hur trafiken på Älvsundavägen ska lösas.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om oron och kritiken mot kraftigt ökad trafik på Älvsundavägen.Det befarar de boende ska bli konsekvensen om planerna för Eds Allé men även Väsby sjöstad klubbas igenom.

Ingen av dem som Lokaltidningen Mitt i har talat med säger att de är kritiska till bostadsbyggandet men till att kommunen saknar en plan för trafiksituationen.

Tomas Tungel säger att enligt detaljplanen för Eds Allé kommer trafiken på Älvsundavägen att öka från cirka 2 000 till 12 000 fordon när Eds Allé byggs ut.

– Det handlar alltså om sex gånger så hög trafik på Älvsundavägen. Det skulle bli en avsevärd skillnad på både miljö och osäkerhet för oss, säger Tomas Tungel, en av flera som engagerat sig i trafikfrågan. Tomas Tungel är också engagerad i ett medborgarförslag om avlastning av trafiken vid Älvsundavägen som går från Saturnusvägen fram till Mälarvägen.

Det handlar om hur man kan sänka hastigheten och om kortsiktiga förbättringar för att få bukt med dagens trafikproblem.

Enligt Tomas Tungel känner känns det som att allvaret i frågan inte riktigt nått fram.

För kommunstyrelsen och byggnadsnämnden ha redan sagt ja till utbyggnaden av Eds Allé.

– Trafiken på Älvsundavägen finns inte med i detaljplanen för Eds Allé. Men trafiken där kan komma att tas upp i miljö- och plan-utskottet, där vi diskuterar trafikfrågor rent generellt, men inte som enskilt ärende, säger Per-Erik Kanström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fakta

Plan för hundratals bostäder

I Eds Allé i Runby planeras 600–700 nya bostäder med lokaler för verksamheter och service, kring torg och parkstråk. .

Kommunfullmäktige tar upp detaljplanen för Eds Allé den 17 juni men svaret på medborgarförslaget kommer att komma först i september.

Källa: Väsby kommun