ANNONS

Tungelsta vårdcentral räddas – ny aktör tar över direkt

Tungelsta vårdcentral
Tungelsta vårdcentral räddas, när Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB tar över. Foto: Oliver Lindkvist
-
Stefan och Maria Amér driver bolaget Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB, med 250 anställda, som nu tar över Tungelsta vårdcentral. Foto: Paulina Westerlind
Mitt i kan berätta att Tungelsta vårdcentral räddas. Det expanderande Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB tar över direkt från Aleris.
"Vi hoppas såklart att patienterna vill vara hos oss", säger Stefan Amér på Familjeläkarna.
ANNONS

Krisen kring vårdcentralen i Tungelsta har fått en oväntad lösning.
Mitt i kan berätta att Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB, som i dag driver vårdcentral på fem platser i Storstockholm och sköter läkarinsatserna på ett 70-tal äldreboenden, omgående tar över hela primärvården i Tungelsta.

Det har gått snabbt, berättar Stefan Amér, som med sin fru driver Familjeläkarna. Först i mitten av september blev de varse att Aleris skulle lämna.

Läs mer: Läkare vill ta över Tungelsta vårdcentral

– Vi blev intresserade, och hoppas och tror att vi kan ta över vårdcentralen direkt från 1 december. Vi har i veckan lämnat in en ansökan som behandlas av landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i mitten av oktober (25 oktober sammanträder hälso- och sjukvårdsnämnden, red anm). Landstinget ser positivt på ansökan och vi har pratat med Haninge kommun om lokalerna. Lokalerna är ju inte jättestora, men de är bra planerade, säger Stefan Amér.

Det är alltså snabba kast. Det här innebär att Tungelstapatienter som redan hunnit lista om sig till andra vårdcentraler, behöver lista tillbaka sig.
– Vi hoppas såklart att patienterna vill vara hos oss, säger Stefan Amér.

Läs mer: Så blöder vårdcentralerna ekonomiskt

11 medarbetare har jobbat på Aleris vårdcentral och Familjeläkarna tror på samma personalstorlek när de tar över. I detta tar man även över bvc-verksamheten.

– Vi tror på att ta hand om hela familjen. Och vi hoppas att övertagandet kan ske med så lite förändringar som möjligt för patienterna, säger Stefan Amér.

Läs mer: Aleris planer att lämna var kända för ett år sedan

Aleris stängde på grund av dyra hyrläkare, vilket i sin tur slog mot lönsamheten, ni är inte oroliga för samma problem?

ANNONS

– Det är klart att driva vårdcentralverksamhet inte ger några större marginaler när det sparas som det görs inom landstinget. Men det finns ju en önskan att göra mer primärvård. Vi undersöker personalfrågan och försöker ta över den vårdpersonal vi kan från Aleris. Men det är klart att vissa redan kan ha sökt sig bort. Vi måste rekrytera nya medarbetare och komplettera.

Läs mer: Facket: 400 distriktsläkare saknas i länet

Familjeläkarna startade i Saltsjöbaden 2007, där man fortfarande driver vårdcentral. Man har sedan expanderat med bland annat vårdcentraler i Husby och Bålsta. 2015 öppnade man sin senaste vårdcentral, i Luthagen i Uppsala.

Läs mer: Läkarbrist på vårdcentraler i Haninge och Nynäshamn

Bolaget har 250 anställda i dag, och bolaget har växt på senare år. 2015 omsatte moderbolaget 118 miljoner kronor, mot 44 miljoner 2011. Den sista november lämnar Aleris Tungelsta vårdcentral, och Familjeläkarna väntas alltså ta över direkt.

Läs mer:

Vårdkaos hotar efter nedläggningsbesked