ANNONS

Tungviktaren Erika fixar rätta vikten på öns semlor

Erika är maskinen som gör att semmelmakeriet går som en dans.
Erika är maskinen som gör att semmelmakeriet går som en dans.
AI? Nja... men nog är hon en personlighet ändå.
Bakroboten Erika är en viktig kugge i hjulet när Lindgös lokala semlor bakas.
ANNONS

Man frågar aldrig om en dams ålder. Kanske är det därför ingen vet hur gammal roboten Erika är.

Eller robot förresten… mer korrekt är hon en bräckmaskin.

– Hon är vår bästa hjälpreda under semmelperioden, säger Anna Björlin som driver konditoriet Lidingö bröd och patisserie.

Krävdes två pianobärare

Här har Erika stått sedan konditoriet öppnade 2014. Hon är inte toppmodern.

Konditoriet köpte in en ny bakmaskin och ställde Erika ute i cafédelen. Men den nya maskinen fungerade inte. Kanske hade Erika ett finger med i spelet, funderar Anna Björlin. 

Hursomhelst fick Erika jobbet tillbaka.

– Hon är en stadig dam, väger 360 kilo, vi fick ta in folk som bär pianon för att flytta henne, berättar Anna Björlin.

Anna Björlin.

ANNONS

Jobbar snabbare än bagarna

Nu är det semmeltider. Då jobbar Erika som mest. Att bräcka av degen betyder att dela den och det är här Erika kommer in. Det är hon som ser till att varje semla från Lidingö Bröd och patisserie väger exakt 70 gram.

Att väga varje bulle är en tidskrävande process – för en människa.

– Erika hjälper oss att dela degen i lika stora bitar. Vi väger upp en degbit på 2,1 kilo som hon sedan delar till oss i 30 lika bitar, berättar Anna Björlin.

Det sparar tid för bagarna.

– Hon är alltså 30 gånger snabbare att väga semlor än oss, säger Anna Björlin. 

På konditoriet har semlor sålts sedan trettondagen. Mest semlor säljs på tisdagar. Försäljningen brukar öka till på fettisdagen, sedan planar det ut.

Erika.

Fakta

Fler semlor på ön

På bageriet i Stockby bakas semlorna till det lokala konditoriet Princess. Enligt bageriet själv bara med naturliga ingredienser utan kemiska tillsatser.

Gateaus semlor bakas inte på ön. Men de serveras här. Till och med alla hjärtans dag kunde man få en speciell hallonsemla med rosa grädde och ett marsipanhjärta på.

 

ANNONS