Tunnel sprängs försiktigt för att inte skada datorer

Sprängningen av tunneln kommer att ske varligare än vanligt, för att inte påverka Ericssons känsliga datorer.
Sprängningen av tunneln kommer att ske varligare än vanligt, för att inte påverka Ericssons känsliga datorer.
Kista växer så det knakar.

Avloppssystemet kommer inte att räcka till för alla nya bostäder.

I juni börjar sprängningarna för en ny avloppstunnel som ska gå under Kista Science City – på villkor att de inte ska skada Ericssons datorer.

Till år 2017 beräknas 3 000–4 000 nya bostäder stå klara i Kista, i nya områden som till exempel Kista äng, Kistahöjden och Kista Gård.

Dagvatten- och avloppssystemet kommer dock inte att räcka till nybyggena som planeras i stadsdelen. För att klara den nya belastningen behöver Stockholm Vatten borra en ny avloppstunnel under Kista Science Center.

Tunneln blir 1,2 kilometer lång och kommer att gå under centrala delar av Kista – från E4 i höjd med Torshamnsgatan med fortsättning västerut mot Hanstavägen.

I maj sätter arbetet i gång med att förbereda tunnelöppningen vid E4 nära Sollentunagränsen. Sprängningarna börjar om en månad. Stockholm Vatten uppger att de ska anpassa sprängningsarbetet för att inte störa de som bor eller jobbar i närheten för mycket.

– Det är bostäder på Sollentunasidan, som kan märka av den första etappen, och vi har informerat dem som bor där, säger Sjoerd Spijkerman, byggledare vid Stockholm Vatten.

Stockholm Vatten ansökte om tillstånd redan 2004, men det har överklagats i omgångar av olika företag, bland annat av Ericsson som oroats för att deras känsliga datautrustning ska ta skada.

2012 gav mark- och miljödomstolen tillstånd, på villkor att sprängningarna inte ska skada Ericssons datorutrustning.

– Vi kommer att ha en lång byggtid för att göra det så varsamt som möjligt. I vanliga fall spränger vi fem meter per smäll. Här spränger vi tre meter per smäll, vilket ger betydligt mindre skakningar, säger Sjoerd Spijkerman.

Man kommer även ha vibrationsmätare uppe på marknivå.

Arbetet med tunneln beräknas vara klart till första kvartalet 2017. Under den första tiden kommer E4 att stängas av under korta stunder i samband med sprängningarna.

Fastigheterna inom området ovanför tunneln kommer besiktigas både före och efter arbetet.