ANNONS

Nya t-banan blir nio miljarder dyrare

Nya tunnelbanan.
Bygget ser ut att bli nio miljarder kronor dyrare.
T-banan till Nacka, Barkarby och Solna fördyras kraftigt.
Enligt en kartläggning som Dagens Industri tagit del av stiger kostnaden från 23 till 32 miljarder kronor. Nu är frågan vem som ska betala.
– Jag kommer att vara hård och tuff i förhandlingarna, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).
ANNONS

Notan för den nya tunnelbanan och stationerna ser ut att bli nio miljarder kronor dyrare än tidigare beräknat enligt en kartläggning som tidningen Dagens Industri tagit del av.

Försenas

Dessutom riskerar den nya tunnelbana att försenas.

– En besvikelse. Vi behöver tunnelbanan och Nackaborna vill ha den, säger Mats Gerdau (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Nya säkerhets- och miljökrav

Enligt Region Stockholm beror sju av de nio miljarderna på nya statliga säkerhets- och miljökrav som kommit till efter uppgörelsen.

– Det handlar om nya säkerhetskrav som både tar längre tid och kostar pengar, säger Kristoffer Tamsons (M) till SVT Stockholm.

”Hård och tuff”

Den nya tunnelbanans finansiering vilar på en ekonomisk uppgörelse mellan svenska staten, Region Stockholm, Stockholms stad, Nacka kommun, Järfälla kommun och Solna stad.  Nu är frågan vem som ska stå för de nio extra miljarderna. 

– Min utgångspunkt är Nackabornas ekonomi. Jag kommer att vara hård och tuff i förhandlingarna. De som har ansvaret för fördyrningarna måste ta ansvaret, säger Mats Gerdau i Nacka.

Eneroth: Tamsons ansvarig

Trots att Kristoffer Tamsons hänvisar till nya fördyrande statliga regler menar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att det är Region Stockholm som ska betala. Till DN säger Eneroth att han håller Tamsons och Region Stockholm ansvariga.

– När det gäller tunnelbanan så är detta naturligtvis Region Stockholms projekt, säger Eneroth till tidningen.

ANNONS

Oppositionsrådet i regionen Aida Hadzialic (S) är också kritisk.

– Jag är rädd för att det här kan bli tunnelbanans NKS (läs Nya Karolinska). Det här är en fortsättning på Moderaternas slarv med stockholmarnas pengar där vi återigen står inför en situation där moderata upphandlingar och avtal riskerar att skada Stockholms regions ekonomi och tillväxt, säger Aida Hadzialic till DN.

Nya tunnelbanan liten bild

König Jerlmyr: ”Viktiga projekt”

Anna König Jerlmyr som är finansborgarråd för Moderaterna i Stockholm stad är något mer försiktig i sin kommentar.

– Detta är väldigt viktiga projekt, men vi kan inte uttala oss närmare i nuläget. Vilka konsekvenser detta får måste vi återkomma om, säger Anna König Jerlmyr (M).

Hoppas göra billigare

Mats Gerdau i Nacka hoppas trots de nya siffrorna att det går att göra tunnelbanan billigare.

– Vi ska kavla upp ärmarna och kapa både kostnader och tid. Vi måste se vad som är ”must have” i projektet och vad som är ”good to have”. Enligt de nya reglerna krävs en extra säkerhets- och servicetunnel förutom två tågbanor. Har vi klarat oss utan det i det övriga t-banenätet måste det gå även här. Alla måste vara beredda på att göra avkall även staten, säger han.

”Rimligt att se över hur man jobbar”

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, säger att kostnadsökningen är beklaglig, men inte förvånande. Han säger att det ännu är för tidigt att säga hur kommunen kommer att påverkas.

– Det finns en initial fördelning av kostnaderna och den tycker jag att man ska hålla sig till. Det borde vara så att de som har orsakat fördyringarna ska stå för det, och vad jag vet ansvarar vi i Solna inte för någon del av projektet som har blivit dyrare, säger han.

– I Solna är vi duktiga på att hålla våra kostnader nere, det är tråkigt att vi dras ner av andra parter, framförallt verkar det som att det är Trafikverket som har fördyrat helheten. Det är beklagligt att när staten är inblandad i att bygga infrastruktur så verkar det alltid bli dyrare. Det är rimligt att se över hur man jobbar med infrastruktur från staters sida.

S skyller på Moderaterna

Ökade kostnader för tunnelbanan kommer även innebära ökade kostnader för Solna, menar Socialdemokraterna i Solna, och lägger en del av skulden på Moderaterna:

– Moderaterna styr såväl region Stockholm som Solna, men uppvisar en osannolik ovilja att ta ansvar. Det här håller inte – var tog den vuxne i rummet vägen?, säger oppositionsråd Arne Öberg (S) i ett pressmeddelande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.