ANNONS

Tunnelbygge får villor i Bromma att skaka

Trafikverket bygger denna arbetstunnel för Förbifart Stockholm vid Sätra varv. Sprängningarna kan höras ända till Bromma.
Trafikverket bygger denna arbetstunnel för Förbifart Stockholm vid Sätra varv. Sprängningarna kan höras ända till Bromma.
Strax före klockan 22.00 den 23 maj smällde det till i Ålstens gård och andra ställen i närheten.
Strax före klockan 22.00 den 23 maj smällde det till i Ålstens gård och andra ställen i närheten.
Vid flera tillfällen under våren har sprängningar orsakat oro bland Ålstens- och Nockebybor. Förklaringen är att Trafikverket spränger en arbetstunnel för Förbifart Stockholms vid Sätra varv.
ANNONS

Flera gånger i vår har Ålstens- och Nockebybor reagerat på explosioner som känts i deras hus.

Så här skrev en medlem i Facebookgruppen ”Stoppa Stockholm Vattens tunnelbygge genom Bromma”.

”I dag 2016-04-20 kl 21:45 hördes för tredje dagen en kraftig detonation (sprängning?) som fick det att kännas som om att huset skakade. Någon som vet vad detta är?”

Någon månad senare, på kvällen den 23 maj, hände samma sak.

”Här på Storskogsvägen skakade det ordentligt”, skrev då en annan medlem.

Sprängningar har hörts till exempel på Grönviksvägen, kring Ålstens gård och Ålstens torg. En av dem som fruktar att huset tar skada är Anna Arsjö som bor nära Mälaren i Solvik.

– De här sprängningarna orsakar väldiga skakningar i huset. Jag har flera gånger varit orolig för att huset ska ta skada. Sedan undrar man hur kommande sprängningar för Stockholm Vattens avloppstunnel kommer att påverka, säger Anna Arsjö.

Hon berättar att sprängningarna har gjort hennes hundar livrädda.

Trafikverket spränger en arbetstunnel för projektet Förbifart Stockholm vid Sätra varv. Troligtvis är det sprängningar därifrån som har hörts till andra sidan av Mälaren.

ANNONS

– Vi har sprängt i Sätra vid de tidpunkter som nämns av Facebookgruppen. Det arbetet pågår tre kilometer bort. Men ljudet kan färdas väldigt långt beroende på vindriktningar, säger Catharina Lundin, kommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket besiktigar hus som ligger 150 meter ifrån sprängningarna. Det finns inga risker för husen i Bromma, enligt Trafikverket.

– Det är beklagligt att de hör så mycket. Men de behöver inte vara oroliga för att husen ska ta skada, säger Catharina Lundin.

Sprängningar kan pågå klockan 7.00–22.00 på vardagar och lördagar. Trafikverket erbjuder en sprängvarningstjänst via sin webbplats. Genom att koppla upp sig mot den kan man bli varnad i god tid innan det smäller. På Lovön pågår för tillfället inga arbeten med Förbifart Stockholm.

Stockholm Vatten har ansökt om tillstånd för att dra en 14 kilometer lång avloppstunnel 30–90 meter under marken från Bromma reningsverk till Sickla. Den ansökan kan sakägare lämna in synpunkter på fram till den 19 augusti. Mark- och miljödomstolen ska fatta en miljödom för det projektet och just nu genomför Stockholm Vatten inga sprängningar.

När Stockholm Vatten väl börjar att spränga tunneln kommer störningarna att bli begränsade, enligt Annika af Trolle, kommunikationsansvarig på bolaget.

– Vi börjar uppifrån och spränger oss ner långt under marken. Vi tror inte att det kommer att påverka Brommaborna så mycket, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.