Tunnelkonst berättar om öprofil

I tunneln får förbipasserande veta mer om Gustaf Dalén.
I tunneln får förbipasserande veta mer om Gustaf Dalén.
Lidingöprofilen Gustaf Dalén har gett namn åt ett helt område på Lidingö. Nu får man veta mer om honom i nya tunneln till området.

Häromdagen avtäcktes ett konstverk i den nya gång- och cykeltunneln som är entré till Dalénumområdet.

I bild och text berättas om  om uppfinnaren, Nobelpristagaren och Lidingöpolitikern Gustaf Dalén som givit namn åt området Dalénum. Gustaf Dalén levde mellan 1869 och 1937.

Delar av prissumman skänkte han till sina anställda på Aga, genom att ge dem en extra veckolön

Har blev VD för Lidingöföretaget Aga. Kring Agas gamla industrilokaler har nu det moderna området Dalénum vuxit fram.  Efter en olyckshändelse i samband med ett experiment misten han synen på båda ögonen, Kort därefter meddelades att han tilldelats Nobelpriset i fysik 1912. Delar av prissumman skänkte han till sina anställda på Aga, genom att ge dem en extra veckolön.

Lidingö stad håller just nu på och färdigställer en cirkulationsplats som ska bli infart till området. Cyklister och gångtrafikanter har sin infart under jord, i tunneln. Det är här konstverken om Gustaf Dalén finns.

Till invigningen av konstverken kom cirka 50 personer. Bland de som gjorde själva avtäckningen märktes Göran Dalén, sonson till Gustaf Dalén.