ANNONS

Tuppfajten förlorad för fjäderfä på Gärdet

Tupp.
Tuppen på bilden är inte den i Londonparken.
Tuppen i Londonparken på Gärdet störde grannar så mycket att staden förbjöd den.
ANNONS

”Extremt högljudd och gör det svårt att sova.”

”Låter dygnet runt.”

”Gal från klockan fem till åtta på morgonen.”

”Ljuden är extremt stressande.”

Det är bara några av åsikterna om den måttligt populära tuppen på Gärdet. Inte mindre än åtta grannar (varav en företräder en bostadsrättsförening med flera hushåll) har skickat in klagomål till staden om tuppen i Londonparken som ligger mellan Öregrundsgatan och Sandhamnsgatan.

Tuppen kom i somras

Redan i maj 2015 fick en privatperson tillstånd att ha sex hönor och en tupp vid Londonparken. Enligt miljöförvaltningen började klagomålen rasa in under slutet av augusti 2017 när en ny tupp flyttade in.

– Många verkar väldigt glada för hönorna, men att en tupp låter högt fick folk att se rött vilket man kanske kan förstå, säger Ida Johansson på miljöförvaltningen.

Klagomålen gav effekt och hönshuset isolerades och stängdes fram till åtta på morgonen. Men flera grannar tyckte fortfarande att de stördes och miljöförvaltningen meddelade fågelägarna att tuppen skulle väck. Detta eftersom djuren är en olägenhet för människors hälsa och eftersom villkoren i tillståndet inte har uppfyllts. Och i början av oktober flyttade ägaren tuppen till slut till en gård utanför stan.

ANNONS

Hönorna stannar

Ägaren ville egentligen inte ta bort tuppen, men ska enligt Ida Johansson inte ha överklagat beslutet att flytta på tuppen. Hönorna ska också vara kvar i Londonparken.

– Ägaren ifrågasatte beslutet att ta bort tuppen eftersom vi hade gett ett tillstånd och godkännande tidigare. Men ger vi tillstånd på detaljplanerat område där det lever folk måste vi också kunna dra tillbaka det om det är en olägenhet för grannar, säger Ida Johansson.

Hur vanligt är det att djur är en olägenhet för andra?

– Det är främst råttor det kommer in klagomål på. Men vi har haft andra tuppar och hönor som stört grannar och då har det varit i villaområden. Det finns tuppar på andra ställen i innerstan också, som i några parklekar, men där jag inte hört talas om några klagomål, säger Ida Johansson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.