Tur att inget barn stod vid grinden

Grannarna på Linblomsvägen Pontus Niklasson, Tina Hillbom, Ida Hillbom, Bigge Niklasson, kompisen Dennis Esperstrand samt Rasmus Hillbom, Ingvar Hillbom och Tommy Norenius är trötta på buskörandet utanför deras hus på Linblomsvägen.
Grannarna på Linblomsvägen Pontus Niklasson, Tina Hillbom, Ida Hillbom, Bigge Niklasson, kompisen Dennis Esperstrand samt Rasmus Hillbom, Ingvar Hillbom och Tommy Norenius är trötta på buskörandet utanför deras hus på Linblomsvägen.
På två år har två unga förare kraschat in i familjen Niklasson Norenius grindstolpar.

– Tänk om ett barn råkat stå där. Kommunen måste göra något, säger Bigge Niklasson.

Familjen Niklasson Norenius bor på Linblomsvägen i Lindalen – en jämförelsevis bred villagata med gång- och cykelbana på ena sidan. I maj blev familjens kraftiga grindstolpe av sten nermejad i en våldsam krasch. Järngrinden flög in mot familjens villa.

Grannen mittemot, Tina Hillbom, blev vittne till händelsen:

– Jag stod inne i mitt uterum och pratade i telefon när jag hörde ljudet av en bil som kom farande i hög hastighet. När jag tittade upp sladdade bilen 360 grader. Jag trodde faktiskt inte mina ögon, säger hon.

Tina Hillbom berättar att två skamsna ungdomar, en 18-årig man och en ungefär lika gammal kvinna, ganska snabbt klev ur bilen. Bilisten som kört bakom ungdomarna, vittnade om att bilen sladdat redan när den körde in på Linblomsvägen från Töresjö-vägen.

– Det var jättehalt för det hade regnat, vi gissar att föraren var ute efter att sladda, men att han tappade kontrollen, säger Tina Hillbom.

Kraschen i maj är dock inte den första. Förra vintern revs familjen Niklasson Norenius brevlåda ner i en liknande olycka. Även då var föraren en 18-åring som dagen därpå kom med en ny brevlåda.

– Tänk om något av våra barn eller något annat barn hade råkat stå där. Nu är det knappt att man vågar låta dem gå ensamma över vägen, fast de egentligen är stora nog att göra det, säger Bigge Niklasson.

Den senaste olyckan har fått Bigge Niklasson att vända sig till både politiker och tjänstemän på Tyresö kommun. Beskedet hon fått är att hastigheten på Linblomsvägen ska sänkas till 30 redan i augusti.

I sommar, i samband med att en del av Töresjövägen förses med gång- och cykelbana, får början av Linblomsvägen en upphöjning där cykelbanan korsar vägen.

– Vi tror att det ska hjälpa. Den upphöjda gång- och cykelbanan kommer att tvinga förarna att sänka farten, säger Helena Hartzell, trafikplanerare på Tyresö kommun.

Bigge Niklasson tror dock inte att åtgärderna får önskad effekt. Hon menar att det enda som hjälper är att vägen smalnas av, gärna vid busshållplatsen nära hennes hus.

– Ingen bryr sig om att det är 30 när vägen ser ut att klara högre hastigheter, säger hon.

Det var jättehalt för det hade regnat. Vi gissar att föraren var ute för att sladda.tina hillbom

Fakta

Hastigheten sänks på flera vägar

Två av tio fotgängare och cyklister överler en kollision i 50 kilometer i timmen. I 30 kilometer överlever nio av tio.

I samband med att nya hastighetsskyltar infördes 2009 startades en trafiköversyn i Tyresö. Förra sommaren sänktes hastigheten på ett 20-tal vägar, de flesta från 50 till 40.

Att sänka farten från 50 till 30 på Linblomsvägen är en del i arbetet.

källa: Trafikverket