Min lokala hjälte

Älgkalven Tur fick flytta in på Skansen

Linda Thörngren med lilla Tur när han precis hade hittats.
Linda Thörngren med lilla Tur när han precis hade hittats.
Tur har växt till sig under några månader på Skansen.
Tur har växt till sig under några månader på Skansen.
I går började älgjakten i Stockholms län och över tusen djur får skjutas. En älg som dock går säker är Tur, som sedan i våras bor på Skansen. Men vägen dit var dramatisk.
– Han hade inte överlevt ett dygn till om vi inte hade hjälpt honom, säger Göte Åberg, jägare.

Den lilla älgkalven Tur hade legat ensam i skogen ute på Värmdö i flera dygn när jägaren Göte Åberg fick ett telefonsamtal från oroliga förbipasserare.
– Många hade sett den lilla kalven ensam och väntade på att mamman skulle dyka upp, men hon hade övergett honom, säger Göte Åberg.


Nu blev det hans jobb att åka ut och avliva den lilla älgkalven. Men mötet med Tur skulle sluta på ett helt annat sätt än med döden när det lilla knytet fick Göte Åbergs tårar att rulla längs kinderna.
– Han var helt uttorkad och orkade knappt titta upp, men så plötsligt lyfte han på sitt lilla huvud och la det på min fot. Då kom känslorna alltså, riktiga känslor.

”plötsligt lyfte han på sitt lilla huvud och la det på min fot. Då kom känslorna alltså”

Kalven måste få en chans, tänkte han, och ringde en av sina grannar som jobbar på Skansen. Tillsammans fraktade de den lilla älgkalven i ilfart till djurparken där den fick dropp.
Den första tiden var kritisk, men efter några dagar började den lilla kalven att piggna på sig. Nu fick den också ett namn passande sitt livsöde; Tur.

Sedan i maj bor Tur på Skansen och har vuxit till sig rejält. Förra veckan fick han besök av Göte Åberg – och återseendet blev kärleksfullt.
– Han kom fram och sög mig på tummen och då visste jag att han kände igen mig. Som jag har tänkt på den där lilla. Han hade inte överlevt ett dygn till om vi inte hade hjälpt honom. Det ska bli så spännande att få följa honom, nu när han är säker från allt ont, säger Göte Åberg.