Turbulent vecka på skolan för rektorn

Bällstabergsskolans rektor Bo Östenius menar att han inte har något att dölja och är kritisk till hur han behandlats.
Bällstabergsskolans rektor Bo Östenius menar att han inte har något att dölja och är kritisk till hur han behandlats.
Det har varit en turbulent vecka på Bällstabergsskolan.

Förra måndagen blev rektorn knivskuren. Dagen efter blev han avstängd, då kommunen utreder ekonomiska oegentligheter på skolan.

Det var förra tisdagen som kommunen gick ut på sin hemsida och namngav två personer ur Bällstabergsskolans ledning som stängts av. Mitt i kan avslöja att utredningen bland annat handlar om resor. Victor Kilén, tillförordnad kommundirektör, bekräftar detta men kommenterar inte vidare.

– Jag kan inte säga någonting förrän utredningen är klar, säger han.

En genomgång som Mitt i har gjort visar att personalen på Bällstabergsskolan rest för drygt 500 000 kronor förra året.

– Alla resorna är godkända av min närmaste chef. Vi kanske har rest mer än andra skolor men resorna har bidragit till Bällstabergsskolans utveckling, säger Bo Östenius, skolans rektor.

Mitt i har träffat Bo Östenius, som nu är avstängd från sin tjänst. Han säger att han inte har något att dölja.

– Skolans ekonomi är inte misskött. Man kan säkert hitta något fel jag har gjort enligt regler och riktlinjer, men jag har aldrig gjort något avsiktligt.

Bo Östenius är kritisk till hur han hanterats av sin arbetsgivare. Efter knivhugget vårdades han på sjukhus. Det var när han låg där som han fick ett samtal från Victor Kilén och informerades om avstängningen.

– Jag minns inte ens om han frågade hur jag mådde. Det är dålig krishantering, säger han.

Det var politiker i barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott som fattade beslutet om avstängning på kvällen samma dag som knivincidenten.

Enligt Victor Kilén kunde man inte vänta med att verkställa beslutet.

– Det är olyckligt att det sammanföll. Men den information som kom fram var av den art att det var läge att stänga av dem direkt. De avstängda inte är anklagade, utan avstängda i väntan på revisionsgranskningen.

Men trots det gick ni ut med deras namn på hemsidan. Varför?

– Det hade ändå kommit fram. Det var ett avvägande vi gjorde. Nu har vi tagit bort namnen efter ett beslut i personalnämnden i fredags.

Sveriges skolledarförbund menar att det är fel av kommunen att gå ut med namn på anställda i ärenden som detta.

– Vi är oerhört kritiska till att man går ut med namn i ett tidigt skede om arbetsgivaren misstänker att något är fel. Det är ett oetiskt förfarande, säger Matz Nilsson, förbundsordförande.

Bo Östenius tycker att en rektors huvuduppgift är att driva pedagogisk utveckling.

Passar du att jobba i en kommunal skola?

– Ja, om jag får driva pedagogisk utveckling som det står i skollagen att en rektor ska göra. Men det kanske retar någon att vi lyckas, säger han.

Det handlar ju om skattemedel. Är du försiktig?

– Absolut, Bällstaberg har gått med många miljoner i förlust, sedan jag kom har det bara varit plusresultat. Jag frågar mig alltid om de skattepengar vi använder kommer till nytta.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Parisa Liljestrand (M) som är ansvarig för det politiska beslutet meddelar att hon inte kommenterar ärendet förrän om en månad, då utredningen ska vara klar. Inte heller kommunens högste politiker Örjan Lid (M) vill lämna någon kommentar.

Mitt i har inte lyckats nå den andra personen i skolans ledning som också är avstängd.