ANNONS

Tureberg får 120 nya hyresrätter

I år blir inte en enda allmännyttig hyresrätt klar, men nu sätter Sollentunahem fart på byggandet. De närmsta åren ska 700 nya lägenheter stå klara.
ANNONS

I hörnet där Bygdevägen möter Bagarbyvägen sattes i förra veckan spaden i jorden. Här ska Sollentunahem bygga 120 nya, miljövänliga bostäder.

Det blir startskottet för byggandet av en rad nya hyresrätter i Sollentuna de kommande åren.

– I princip blir det 150-200 nya lägenheter per år med start från 2016 och framåt, säger Sollentunahems vd Lars Callemo.

Tillskottet är välbehövligt. Under två års tid har nyproduktionen varit minst sagt blygsam. Under 2014 blev endast 30 lägenheter klara för inflyttning och i år kommer siffran att vara noll. Under samma period har befolkningen ökat med runt 1 200 personer årligen.

Men snart hoppas Sollentunahem kunna sätta fart.

De närmsta åren planerar bolaget att bygga 700 nya hyresrätter i Tureberg, Edsberg och Helenelund.

– Vi har inget direkt ägardirektiv från Sollentuna kommun om hur många bostäder vi ska bygga, men det är klart att det finns ett intresse, säger Lars Callemo.

Han menar att från bostadsbolagets sida finns inga frågetecken. Att bostäder ibland dröjer beror ofta på att planprocessen drar ut på tiden.

– Viljan att bygga finns, men det som kommer att styra oss framöver är takten på planarbetet.

ANNONS

De senaste tio åren har antalet allmännyttiga hyresrätter i Sollentuna minskat med runt 1 300 lägenheter. I dag har Sollentuna nästan 5 800 hyresrätter i sitt bestånd.

Att antalet minskat beror på att lägenheter har ombildats till bostadsrätter – en utveckling som ser ut att fortsätta.

I veckan väntas Sollentunahems styrelse fatta beslut om att erbjuda en bostadsrättsförening på Vänortsstråket att köpa 188 lägenheter.

– Det finns ett uttalad politisk vilja om att vi ska fortsätta med ombildning, säger Lars Callemo.

De styrande politikerna ger däremot inte bolaget några direktiv om hur många lägenheter som Sollentunahem ska äga eller hur stor andel av marknaden de bör ha.

– Vi säger inte att det ska finnas en tredjedel av det ena eller en fjärdedel av det andra. Läget förändras också över tid. För några år sedan stod det hyresrätter tomma och det är först på senare år som vi har sett ett ordentligt tryck på bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M).

Fakta

Här byggs hyresrätterna

120 lägenheter i kvarteret Topplocket på Bagarbyvägen och Bygdevägen i Tureberg.

50 lägenheter ovanpå taket till Tors backe i Tureberg.

100 lägenheter intill Norrvikenleden i Häggvik.

200 lägenheter bland befintliga hus längs Ribbings väg i Edsberg.

130 lägenheter längs Danderydsvägen i nya projektet Edsbergs entré.

80 lägenheter vid Svalgången i Helenelund.

Källa: Sollentunahem