Tures lekrum har fått igång pensionärerna

Ture Olsson leder femkampen på Kista servicehus. Från vänster: Nils Karlsson, Erling Östlund, Ulf Öhlin, Ture Olsson och Magda Pettersson.
Ture Olsson leder femkampen på Kista servicehus. Från vänster: Nils Karlsson, Erling Östlund, Ulf Öhlin, Ture Olsson och Magda Pettersson.
När Ture Olsson flyttade till Kista servicehus blev han beklämd över att en del pensionärer verkade så sysslolösa.

För att råda bot på ­saken satsade han egna pengar och fixade ett rum där man kan ha lite lattjo.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att få igång folk så de rör på sig. Man ska inte behöva sitta i ett hörn och inte prata med någon, säger Ture Olsson, som fyllde 80 i augusti.

Han bodde tidigare i Rinkeby, men flyttade till Kista servicehus i december förra året.

När han flyttade in reagerade han över att en del pensionärer verkade så inaktiva.

– Jag tänkte att det är synd att de inte rör på sig mer och fick idén om att dra igång lite aktiviteter, berättar Ture Olsson.

På servicehuset fanns ett rum med ett pingisbord som inte användes särskilt ofta. I samråd med cheferna på hemmet gjorde Ture Olsson om det till ett aktivitetsrum.

Väggarna målades om och nya gardiner sattes upp. Ture Olsson donerade egna pengar, som han överraskande fått som extra pension efter många jobbår i England, och köpte in lite roliga saker, som minibasket, pilkastningstavla, och ett skåp för boulekloten.

Som före detta aktiv pingisspelare arrangerade han under många år pingisläger för barn och ungdomar.

– Det är samma lekgrejer som vi hade på lägret. Det passar lika bra till 11-åriga tjejer som till 80–90-åringar. Det är inga märkvärdiga aktiviteter, vem som helst kan vara med, även rullstolsburna kan lattja på, säger han.

Själv har han svårt att spela pingis numera, då han är beroende av rollator.

– En i personalen bjöd med mig till pingisrummet, men jag blev bara besviken över att jag inte är snabb längre.

Förra torsdagen ordnade han femkamp i det nya rummet. Yngsta deltagaren var 74 år och de två äldsta 90 år. Servicehuset sponsrade med priser i form av presentkort till de tre främsta och tröstpriser till resten.

Alla deltagare gick in helhjärtat för tävlingen. Vinnare blev Ana ­Altamira, som bland annat var suverän på pilkastning.

Hossein Ahmadian, enhetschef på Kista servicehus, är glad över Tures initiativförmåga.

– Meningen med ett servicehus är ju att de ska vara till för äldre som är lite piggare och kan umgås med varandra. Vi har aktiviteter i huset, men i dessa tider när man har sämre resurser är det värdefullt att någon drar igång aktiviteter på eget initiativ också. Ture är en väldigt duktig person som verkligen får med sig folk, säger han.