Turista hemma som pilgrim

Nu föds en ny skonsam och andlig turism i Vallentuna.

På söndag invigs tre pinfärska pilgrimsleder genom socknarna Markim, Orkesta och Frösunda. Biskop emeritus Caroline Krook deltar.

I trakterna kring Markim, Orkesta och Frösunda har människor levt i över 1 000 år. Vikingarna Inga från Snåttsta, Ulf från Borresta och Livsten från Torsholma hörde till de storkvinnor och män som tog till sig den nya religionen och vars barn och barnbarn så småningom såg tre kyrkor byggas under 1100- och 1200-talen.

Nu gör kyrkorna i Vallentuna, kommunen och naturskyddsföreningen gemensam sak i projektet Pilgrim Vallentuna som i helgen inviger tre pilgrimsleder som gemensamt är drygt 2,5 mil långa.

– Vandringen kan ske med tre fokus; naturen, kulturen och andligheten, säger Karl Erik Forsgren, kyrkorådets ordförande i Vallentuna församling.

Projektets ledord är just natur, kultur och andlighet. Den här årstiden ligger doften av mogen säd över markerna. En lätt vind får havreaxen att rassla litegrann. Samma ljud och dofter som vikingen Inga upplevde. Det ger perspektiv menar en av initiativtagarna.

– Jag har åkt här med bil och jag har cyklat. Men det var först jag vandrade som jag såg vad som fanns vid sidan av vägen. Samtidigt är det ett sätt att hitta sig själv. Det kallar jag pilgrim, säger Karl Erik Forsgren.

För Vallentuna kommun är pilgrimsprojektet ett sätt att slå ett slag för en ny slags skonsam, enkel turism. Till ledens utgångspunkter kan man ta Roslagsbanan.

– Det ska inte krävas bil, säger Magnus Sjögren som jobbar med turism på Vallentuna kommun.

Praktiska saker som toaletter finns. Dessutom kan man ta sig fram med rullstol eller barnvagn.

Frösundagården – nära Frösunda station – som drivs av Vallentuna församling är start för vandringarna. Intill Frösundagården ligger Frösunda kyrka.

På söndag inviger biskop emeritus Caroline Krook ett pilgrims-kapell, beläget på kyrkogården. Både under lördagen och söndagen arrangeras både gemensamma vandringar och andra aktiviteter kring de nya pilgrimslederna.

Fakta

Förbjöds av Gustav Vasa

Historiskt sett gjordes pilgrimsfärder till heliga platser.

I Sverige förbjöds pilgrimsvandringar av Gustav Vasa på 1500-talet.

Nu har pilgrimsvandringarna fått ett uppsving och nya leder poppar upp i Sverige.

Dagens pilgrim söker ro och kontemplation i en allt stressigare tid.