Fler turister hittar till Norrort – ”De är helt lyriska”

Turism i norrort
Tyskar badar i Rösjön och amerikaner söker sina rötter i Täby kyrka.
Långväga turister och hemesterfirare – allt fler hittar till besöksmålen i Norrort och Södra Roslagen.
Mitt i har tagit tempen på sex smultronställen som lockar allt från sol- och badfamiljer till fans av golf och vikingar.

Antalet gästnätter i Stockholms län ökade med nära sju procent i juni jämfört med samma period 2018. Det är omkring 96 000 fler gästnätter i länet, visar nya preliminära siffror från SCB och Tillväxtverket.

Trenden märks även i norrkommunerna. Lokaltidningen Mitt i ringde runt till sex smultonställen från Upplands-Bro till Vaxholm.

Vaxholm

Waxholms Hotell. Foto: Most photos

Waxholms Hotell

– Vi har haft en riktigt fin sommar med omsättningsrekord på hotellet i både juni och juli. Där är svenska resenärer i majoritet och en stor trend är fler lokala ”staycations”, det vill säga folk från storstockholm som kommer en natt på minisemester.

Restaurangerna tuffar på bra och även om vi är väldigt väderberoende så har trenden med många utländska gäster i restaurangerna och mycket turister på dagsbesök från Stockholms innerstad hållit i sig.

Tobias Ekman, ägare


Gunnes gård i Väsby

Gunnes gård i Upplands Väsby. Foto: Åsa Sommarström

Gunnes gård – vikingamuseum i Upplands Väsby

– Min uppfattning, efter att ha jobbat stora delar av sommaren, är att vi har haft en ökning av långväga besökare från till exempel Nya Zeeland, Pakistan och Costa Rica. Vi brukar fråga hur utländska turister har hittat hit, och det visar sig att många har släkt i, eller släkt från, Sverige. Jag får intrycket av att många söker efter dessa rötter och utforskar den nordiska kulturen, särskilt engelska och amerikanska turister.

En annan sak vi märker av är de senaste årens boom för vikingar i populärkulturen, till exempel tv-serien Vikings.

Viktor Sjögren, forngårdspedagog


Rösjöbadet

Rösjöbadet i Sollentuna. Foto: Stefan Källstigen

Rösjöbaden – camping och stugby i Sollentuna

– När vi kollar på juni var det 10 procent bättre än tidigare år, och i juli var det upp till 20 procent fler gäster. Trots att det var bättre väder i juli 2018. Det är sjukt bra!

Antalet utländska turister har blivit fler. Nu i augusti kommer det fortfarande en del, då är det främst tyskar som har senare semester. De kommer i husbil och tält. Holländarna kommer hela sommaren, från maj till september. Vi har också haft ryssar och kineser i stugorna.

Det känns bra inför nästa år, gästerna har varit väldigt glada.

Sia Mehdizadeh, ägare


Bro Hof

Bro Hof Slott i Upplands-Bro. Foto: Pekka Pääkkö

Bro Hof Slott – golfbana och restaurang i Upplands-Bro

– Vi har haft en bra beläggning. Jag kan inte säga om det varit mer eller mindre än tidigare somrar, men det brukar vara ganska jämt. Vi har dock haft en ökning på restaurangen med gäster som inte spelar golf utan kommer hit för maten och miljön.

I år har det varit fler besökare från Europa än Asien. Vi har en anläggning med väldigt hög kvalitet och är kända i golfvärlden. De som kommer hit första gången är helt lyriska.

Nina Andersson, Bro Hof Slott


Täby kyrka. Foto: Ulrika Lind

Täby kyrka

– Vi räknar inte spontana besök, men våra vaktmästare berättar att det kommer väldigt mycket folk från precis hela världen. Turister från kryssningsfartyg hittar nog inte hit så ofta, men människor som är intresserade av kulturhistoria, arkitektur och film gör det. Målningen Döden spelar schack av Albertus Pictor, som finns i kyrkan, inspirerade Ingmar Bergman till den klassiska schack-scenen i Det sjunde inseglet.

Det kommer också många amerikanska turister som utforskar sina svenska rötter. Många tycker det är rätt så häftigt att komma in i en byggnad från 1200-talet – i USA kan en byggnad från 1903 räknas som historisk.

Michael Öjermo, kyrkoherde