ANNONS

Turister från Indien och Kina trivs superbra i Stockholm

Turism.Gästnätter. Kina. Indien.
Turister från Indien och Kina verkar ha fått upp ögonen för Stockholm.
Antalet gästnätter i Stockholms län har ökat kraftigt under de senaste tio åren.
Bland de utländska turisterna är det personer från Indien och Kina som ökar mest.
ANNONS

På tio år har antalet gästnätter i Stockholms län ökat med mer än hälften. Under 2008 tillbringades 9,4 miljoner nätter av turister från både Sverige och utlandet.  I fjol var motsvarande siffra 14,6 miljoner nätter.

Antalet utländska turister som besöker Stockholm har också ökat under de senaste tio åren. Mellan 2008 och 2018 har nästan 80 procent fler utländska besökare stannat till i Stockholm.

2008 stannade utländska turister över 3 miljoner nätter i Stockholm. Under 2018 var antalet nätter över 5,5 miljoner.

Turister från Indien ökar

Turister från Indien Kina och USA är de utländska som allra mest fått upp ögonen för Stockholm sett till den senaste tio-årsperioden. Turister från Indien har till exempel ökat med hela 505 procent.

– Framför allt Indien och Kina är länder med stor befolkning som tidigare inte rest så mycket. Turismen från dessa tillväxtländer har en väldigt stor och underutnyttjad potential som exportnäring, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare som tagit fram siffrorna.

Han tror att trenden med ett allt större globalt resande från allt fler länder kommer att fortsätta. Något som – han menar – kommer att ställa stora krav på så väl Stockholmsregionen som hela Sverige.

– Indier och kineser kommer att resa betydligt mer än tidigare och vill man möta utvecklingen och klara av att ta emot stora mängder långväga gäster så kommer huvudstadens flygkapacitet vara en nyckelfaktor, säger Stefan Westerberg.

 


Topplistan: Så mycket har de utländska turisterna ökat

Diagrammet visar tillväxten i procent på antalet gästnätter mellan 2008 och 2018.

ANNONS

Källa: Stockholms Handelskammare.