ANNONS

Turisterna missar ”äkta” Östermalm

Hsiu-Yu Liao från Taiwan med familj ska till Vasamuseet. ”Vi kanske går till Abba-museet och Tekniska museet efteråt också”, säger hon.
Hsiu-Yu Liao från Taiwan med familj ska till Vasamuseet. ”Vi kanske går till Abba-museet och Tekniska museet efteråt också”, säger hon.
Stockholm är ett av ­Europas hetare resmål.

Men turisterna i stan har svårt att hitta till ­”riktiga” Östermalm. Staden ser gärna att ­besökarna vidgar vyerna till andra delar av stadsdelen än Södra Djur­gården.
ANNONS

Stockholm är Europas 13:e ­het­aste resmål sett till antal gästnätter (12 miljoner i fjol – flest någonsin) och är bland annat mer populärt som resmål än både ­Milano och Dublin enligt nya ­siffror från Stockholms stad.

På Östermalm är det dock fortfarande de gamla vanliga utflyktsmålen som lockar turister. Strandvägen, Skansen och Vasamuseet ligger i topp.

Hsiu-Yu Liao från Taiwan är på ­semester i Sverige med hela ­familjen. Förra veckan bodde de hos vänner i stan och begav sig ­direkt ut till Djurgården.

– Vi tänkte att Vasamuseet var bästa stället att börja med, vi kanske går till Abba-museet och Tekniska museet efteråt också. Vi har kollat upp ställen att besöka på flera webbsidor, berättar Hsiu-Yu.

Stockholm Visitors Board jobbar med att ta hand om gäster som kommer till staden. Därifrån bekräftar Eva Camél Fuglseth att de stora drakarna som Vasamuseet och Skansen lockar flest besökare.

Skulle ni vilja att turisterna vidgar vyerna?

– Östermalm är en fantastisk stadsdel med en unik blandning av shopping- och restaurangutbud och samtidigt en fin plats för rekreation och naturupplevelser. Vi skulle gärna se att fler hittar till Kungliga Nationalstadsparken där det finns fantastiska cykelstråk, restauranger och vackra byggnader, säger Eva Camél Fuglseth.

Dramaten och Kaknästornet är två andra mål som Stockholm Visitors Board gärna tipsar turisterna att besöka. Men även krogutbudet i stadsdelen som blivit större och mer varierat på senare år.

– Generellt kan man säga att det har hänt mycket med restaurangutbudet på Östermalm under senare år. Många nya restauranger har kommit till vilket gjort att stadsdelen i dag känns mer levande och folklig än vad den var tidigare, säger Eva Camél Fuglseth.

ANNONS

Vad på Östermalm skulle du vilja tipsa turisterna om?

Juliana Kalling, 17, Karlaplan:

– Det finns en massa bra restauranger överallt. Och bra caféer vid Fältan. Gärdet är bra för att sporta och promenera.
Jair Kaplun, 68, Värtavägen:

– Det finns inget bättre än Tessinparken. Och bara att lyfta blicken och titta på de fantastiska husen och miljöerna.
Michael Sundström, 51, Gärdet:

– Allting är ju stängt på Östermalm nu. Så det är väl bra om turisterna är på Djurgården, det är ju som gjort för dem.
Conny Jensen Nilsson, 77, Värtavägen:

– Jag tycker de ska ut och gå runt på Djurgården. Speciellt till Rosendals trädgårdar där det är så fint.