ANNONS

Turkar kom för att stanna

Många tänkte jobba, och sedan flytta tillbaka. Botkyrkabon Mehmet Kayhans far kom med tåg till Centralstationen 1965.

Nu minns turkarna 50 år i Sverige. Många av dem blev Botkyrkabor.
ANNONS

Mehmet Kayhans far Nazif Kayhan var en av de första som kom till Sverige. Fru och barn följde efter 1973. Då var Mehmet 12 år.

– Tanken var att familjen skulle jobba några år för att sedan flytta tillbaka till Turkiet, berättar han.

I dag är Mehmet ordförande i Botkyrka turkiska förening som på söndag visar fotoutställningen ”Turkarnas 50-årsfirande i Sverige”. Mehmets familj har under den tiden också hunnit bli femtio personer stor och ser fjärde generationen växa upp. Annat var det när 12-årige Mehmet kom till Fittja i början av 70-talet.

– När jag kom hit fanns bara ett fåtal familjer från Turkiet i Botkyrka. Vi höll ihop.

Många från Turkiet började jobba i fabriker, på restaurang eller med städning. Mehmets föräldrar jobbade hårt med tanken på att flytta tillbaka till Turkiet och kanske öppna en egen butik. En vanlig dag började tidigt på morgonen med städjobb, fortsatte på restaurang och avslutades sent på kvällen med städjobb igen.

– I dag ägs många restauranger i Botkyrka av personer från Turkiet. Många har också jobbat med import och grönsaker, det märks inte minst bland företagen i Årsta Partihallar.

Åren gick och Mehmets föräldrar blev kvar i Sverige. I dag finns deras stoft begravt i Turkiet – landet de inte kunde sluta tänka på.

– Själv tänker jag både på Turkiet och Sverige. Jag har ett hus i Turkiet, till exempel. Men mina barn satsar på Sverige. Ungdomarna har lättare med språket och beter sig som svenskar, säger han.

Många som kommit till Botkyrka har rötter i samma område i Turkiet. Det är provinsen Konya och framför allt kommunen Kulu som ligger cirka tio mil utanför Ankara. Därifrån kom både kurder och etniska turkar.

ANNONS

– Det finns en historia om en Kulu-­bo på besök i Ankara. I en butik hörde han två män tala om ett besök till Skandinavien. Han skojade med dem om att få följa med, och de sa ”visst du kan följa med oss”, berättar Ismail Zengin, som är ordförande för Fittja nattvandrarförening och farbror till landslagsspelaren Erkan Zengin som spelat i Botkyrkaklubben Konyaspor.

På den vägen är det. I dag finns cirka 8 000 Botkyrkabor med bakgrund i Turkiet. Efter Sverige är Turkiet det land som flest Botkyrkabor har sin bakgrund i.

– Vi som kom från Turkiet till Botkyrka höll ihop och jag har både kurdiska och syrianska vänner. I dag finns många föreningar för turkar i Botkyrka och föreningar för kurder, syrianer och assyrier. På den här utställningen är alla Botkyrkabor som vill komma välkomna, säger Mehmet.

Fakta

Många med ­turkisk bakgrund

Det finns närmare 100 000 personer i Sverige med bakgrund i landet Turkiet. I Botkyrka finns cirka 8 000 personer som antingen tillhör första eller andra generationen.

Utställningen i Fittjaskolan på söndag visar bland annat föreningsliv, demonstrationer och bilder från arbetsplatser, men kommer också att innehålla tal och aktiviteter för barnen.