ANNONS

Turkar och kurder ska umgås mer

Uppskattningsvis 200 personer deltog i manifestationen. Det fanns rykten om att manifestationen skulle bli störd. Men det var hela tiden lugnt och har så varit efter manifestationen.
Uppskattningsvis 200 personer deltog i manifestationen. Det fanns rykten om att manifestationen skulle bli störd. Men det var hela tiden lugnt och har så varit efter manifestationen.
Flera tal hölls. Av både föreningsmedlemmar, kommun och polis.
Flera tal hölls. Av både föreningsmedlemmar, kommun och polis.
Hatem och Ayse Bilir, 55 och 50, Sätra (tidigare Vårby Gård).  – Sådana här våldsdåd utförs inte av upplysta personer, och vi tycker det är synd att vårt vackra Botkyrka ska uppleva dessa händelser. Vi bor i Sverige, då måste man acceptera svensk lag och kultur. Man kan inte kräva sin marockanska, sin turkiska, eller sin kurdiska lag, eller någon annan lag, än den svenska. Det accepterar inte jag. Jag är turk, men min man är kurd och min bästa kompis är kurd. Det fanns inte kurder, det fanns inte turkar, när jag kom hit från Turkiet som fyraåring. Det fanns bara systrar och bröder, folk, från Turkiet. Nu måste svenska politiker, Botkyrkapolisen och kommunen fortsätta ta situationen på allvar, då lugnar det sig, säger de.
Hatem och Ayse Bilir, 55 och 50, Sätra (tidigare Vårby Gård). – Sådana här våldsdåd utförs inte av upplysta personer, och vi tycker det är synd att vårt vackra Botkyrka ska uppleva dessa händelser. Vi bor i Sverige, då måste man acceptera svensk lag och kultur. Man kan inte kräva sin marockanska, sin turkiska, eller sin kurdiska lag, eller någon annan lag, än den svenska. Det accepterar inte jag. Jag är turk, men min man är kurd och min bästa kompis är kurd. Det fanns inte kurder, det fanns inte turkar, när jag kom hit från Turkiet som fyraåring. Det fanns bara systrar och bröder, folk, från Turkiet. Nu måste svenska politiker, Botkyrkapolisen och kommunen fortsätta ta situationen på allvar, då lugnar det sig, säger de.
Hanife Yigit, 35, Vårby gård, från organisationen UETD, Union Of European Turkish Democrats.  – Vi är jätteledsna över våldet, det känns tråkigt att det gått så långt som till attentat och mordförsök, men vi är tacksamma över att den kurdiska föreningen sträcker ut en hand här i dag. I dag återförenas vi, även om vi upplever att det är fler turkar än kurder på plats.  – Men jag tror manifestationen kan göra att en del folk tänker till innan man gör något nästa gång.
Hanife Yigit, 35, Vårby gård, från organisationen UETD, Union Of European Turkish Democrats. – Vi är jätteledsna över våldet, det känns tråkigt att det gått så långt som till attentat och mordförsök, men vi är tacksamma över att den kurdiska föreningen sträcker ut en hand här i dag. I dag återförenas vi, även om vi upplever att det är fler turkar än kurder på plats. – Men jag tror manifestationen kan göra att en del folk tänker till innan man gör något nästa gång.
Credian Fernando, 60 plus, Fittja  – Jag bor i huset där bomben smällde, och har inte kunnat sova förrän nu, sista natten. Mitt hjärta har tagit stryk. Jag har bott i Fittja sedan mitten av 70-talet, har alltid umgåtts med både turkarna och kurderna, och har aldrig upplevt problem mellan dem. Jag tycker denna dag är bra, men det skulle varit fler politiker här i dag, från andra partier, inte bara socialdemokrater. Jag är tyvärr rädd att det fortsätter ske illdåd om vi inte fortsätter manifestera mot det, håller i det.
Credian Fernando, 60 plus, Fittja – Jag bor i huset där bomben smällde, och har inte kunnat sova förrän nu, sista natten. Mitt hjärta har tagit stryk. Jag har bott i Fittja sedan mitten av 70-talet, har alltid umgåtts med både turkarna och kurderna, och har aldrig upplevt problem mellan dem. Jag tycker denna dag är bra, men det skulle varit fler politiker här i dag, från andra partier, inte bara socialdemokrater. Jag är tyvärr rädd att det fortsätter ske illdåd om vi inte fortsätter manifestera mot det, håller i det.
Dialogmöte mellan föreningar, kommun och polis vid manifestationen.
Dialogmöte mellan föreningar, kommun och polis vid manifestationen.
Enighet.

Det är vad turkar och kurder i Fittja visar efter våldsdåden senaste tiden.

Framöver kommer föreningarna att umgås mer tillsammans.
ANNONS

I lördags samlades folk i Fittja för en manifestation mot våldet. Förra helgen sköts en kurdisk man i samband med en demonstration i Fittja. Mannen skadades allvarligt och vårdas fortfarande på sjukhus. Sent på onsdagskvällen kastade någon in en bomb i den turkiska kulturföreningens lokaler på Krögarvägen. På söndagen, dagen efter manifestationen, besökte Ismail Zengin som är ordförande i turkiska föreningen båda föreningarnas lokaler.

– När jag kom till den kurdiska föreningens lokal satt ett tjugotal turkiska killar där och spelade kort. Då blev jag jätteglad. Det är ett tecken på att oroligheterna försvinner, säger Ismail Zengin.

Turkarna och kurderna som levt sida vid sida i Fittja i 40 år ska nu fortsätta att visa enighet genom att besöka varandra.

Vid manifestationen närvarade både turkar och kurder. Därutöver annan allmänhet, föreningar, kommunen och polis. Vid manifestationen var den kurdiska föreningens ordförande Haydar Bayraktar en av talarna.

– Vi har inga problem med varandra, vi är vänner, vi är ingifta med varandra. Ingen ska komma och försöka splittra oss kurder och turkar i Fittja. De ska inte ens försöka, säger han.

Mehmet Kayhan som också är ordförande i den turkiska föreningen ville på morgonen efter sprängdådet mot den turkiska föreningslokalen understryka samhörigheten. Han berättade att medlemmar från den kurdiska föreningen kom över med te och kaffe till turkarnas lokal som nu behöver repareras.

– Vi har bott och umgåtts i 40 år här i Fittja. Det är folk utifrån som står för våldet, sade han.

Efter våldsdåden har folk i Fittja känt oro. I torsdags fanns socialtjänsten på plats i området, bland annat i skolor för att möta upp tankar och funderingar. Den här veckan har skolorna i uppdrag att fortsätta diskutera, med tanke på manifestationen i helgen.

Polisen har förstärkt närvaron i Fittja. Enligt Botkyrkas närpolischef Erik Åkerlund finns ett extra fokus på att skydda turkarna och kurdernas föreningslokaler. Polisen fortsätter att utreda sprängdådet mot turkarnas föreningslokal och skottdådet som polisen rubricerar som försök till mord.

ANNONS

– Vi hoppas att allt blir bra och att han kommer hem till sin familj igen. Det här är hemskt, säger Ismail Zengin, ordförande i den turkiska föreningen.

Hatem och Ayse Bilir var några av de som deltog i manifestationen. De hade åkt från Sätra.

– Jag är turk, men min man är kurd och min bästa kompis är kurd. När jag kom hit från Turkiet som fyraåring fanns inte turkar och kurder. Det fanns bara systrar och bröder, folk, från Turkiet. Nu måste svenska politiker, Botkyrkapolisen och kommunen fortsätta ta situationen på allvar, då lugnar det sig, säger Ayse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.