Tusen och en små goda rätter

Det persiska köket har fått ett tillskott i Stockholm med det sagoklingande namnet Shahrzad. Vid Regeringsgatans nordligaste ände leder en sober entré in i en modern restaurang, inte alls som man tänker sig i Tusen och en natt. Men namnet förpliktar. Här finns tusen små rätter (nåja, men bra många) och danserskor i traditionella dräkter denna fredagskväll. Om detta skulle räcka för att blidka den grymme kungen i sagan ska vi låta vara osagt.

Gourmé och Gourmand har svårt att välja mellan alla förrätter, och slår i stället till på åtta små förrätter (349 kronor). Man kan få 20 också, för 799 kronor, om sällskapet är stort. Men hur köket skulle få ihop detta skulle de bra gärna vilja veta, eftersom det redan i deras menyval fattas ett par rätter, som får ersättas med något annat.

Men de rätter som serveras går inte av för hackor. Sallad olvieh, kycklingröra med potatis och majonäs, är ett persiskt måste, här är den frisk och mycket god. Kaskhe bademjan är aubergineröra som har en härlig myntasmak, och sallad shiraz är en finhackad fräscht syrlig sallad bestående av tomat, rödlök och gurka. Zaban, kokt skivad oxtunga i tomatsås har en knaprig yta och är mjäll inuti, god om man inte är känslig för annorlunda konsistenser. Samosa, smördegsknyten med potatis och lök, är den enda rätten som är rejält kryddad. Till detta serveras nanbröd.

När herrarna sedan summerar har de dock bara fått in sju rätter. Men de ska ju ha plats för huvudrätt också, resonerar de.

Gourmé satsar på grillat och beställer bakhtari, yoghurtmarinerat lammfiléspett och saffransmarinerat kycklingfiléspett (259 kronor) som serveras med grillad tomat och en hel, knappt grillad lök, och saffransris, samt en liten bytta med youghurtsås.

– Åh, detta ris, fluffigt, smakrikt, persiska köket är mästare på ris, utbrister han.

Köttet är mört, men hela anrättningen blir lite torr, tycker han.

Gourmand har fått in sin baghalipolo ba mahicheh, lammlägg i tomatsås med bondbönor serverat med dillblandat saffransris (219 kronor). Det är en rejäl skånk som serveras i en lergryta, köttet är mört och dillen går förvånansvärt bra ihop med lammet.

Men båda skulle gärna velat ha en lite mer vågad kryddning. Servitrisen ställer fram en burk med persisk kryddblandning, men det blir inte detsamma som om kryddorna fått koka med.

Medan de funderar på dessert gör danserskorna entré mellan borden till publikens förtjusning. Servisen kryssar förbi dem och parerar vant alla rörelser. Nu blir det svårare att göra sig hörd. De slår även denna gång till med en meny om fyra efterrätter (109 kronor) för att få ut maximalt av kvällen. Där ingår saffranspannacotta som har hunnit få lite skinn men annars är god, bastani sonnati (saffransglass med pistagenötter) baklava och ranginak, Den sistnämnda är valnötsfyllda dadlar i en sås av florsocker och kardemumma, en rätt som man nog måste lära sig att tycka om, konstaterar de.

– Och nästa gång satsar vi enbart på förrätterna. Vi kan nog klämma 20 om vi är på det humöret, säger Gourmand.

Åh, detta ris, fluffigt, smakrikt, persiska köket är mästare på ris.

Fakta

Shahrzad

Kök: Persiskt, med mycket grillat och saffranskryddat.

Miljö: Modernt, sobert, inte så mycket Tusen och en natt.

Pris: Varmrätter 189–399 kronor.

Fakta

Foto: Henrik Jansson