Tusentals akutplatser saknas på NKS

Erika Ullberg (S) och Melvin Samsom, NKS-direktör.
Erika Ullberg (S) och Melvin Samsom, NKS-direktör.
Erika Ullberg (S) i fullmäktigesalen.
Erika Ullberg (S) i fullmäktigesalen.
Melvin Samsom, sjukhusdirektör, talade inför fullmäktige.
Melvin Samsom, sjukhusdirektör, talade inför fullmäktige.
Att det skulle bli färre akuta vårdtillfällen på Nya Karolinska än vid dagens Karolinska har varit känt en tid. Men vid fullmäktigemötet på tisdagen talade sjukhusdirektören om en ännu lägre siffra. Något som oroar oppositionen.

Artikeln har uppdaterats!

Akuten på Karolinska i Solna tar i dag emot runt 80.000 akutfall per år. När Nya Karolinska (NKS) öppnar sin akut 2018 så kommer betydligt färre än så att få vård där.

NKS-akuten kallas för ”intensivakut” och ska bara ta emot patienter på remiss eller via ambulans. Alltså de mest allvarligt sjuka.

NKS-akuten skulle enligt tidigare uppgifter kunna ta emot mellan 25.000 och 30.000 akutfall per år.

Personalen ser med oro på att det finns så olika uppfattningar, de uppger att det kan vara 12.000.

Men vid landstingsfullmäktige på tisdagen talade sjukhusdirektören Melvin Samsom om en beläggning på nedåt 15.000. Betydligt färre än vad som tidigare sagts.

Erika Ullberg (S), oppositionsråd, ifrågasätter att olika uppgifter figurerar.

– På akutberedningen igår kom ingen siffra. Personalen ser med oro på att det finns så olika uppfattningar, de uppger att det kan vara 12.000, sa Erika Ullberg (S) i fullmäktigesalen till Samsom.

Melvin Samsom svarade att de jobbar nära landstingets förvaltning med nya närakuter och andra sätt att dela upp patientflödena.

– En exakt siffra på hur många som kommer till akuten är inte säker just nu. Därför hör du olika siffror, sa Samsom.

En exakt siffra på hur många som kommer till akuten är inte säker just nu.

Erika Ullberg (S) lyfte även frågan tidigare på dagen i en debatt med sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg-Schött (M), men ansåg sig inte få något tydligt svar.

– Jag ställde frågan hur många patienter som ska få komma till Nya Karolinskas akut och för mig är det uppenbart att de har tappat kontrollen över vårdplaneringen på NKS, säger Erika Ullberg (S), till Mitt i Stockholm.


Läs också: Fem avslöjanden om NKS – på 90 sekunder


Marie Ljungberg-Schött (M) å sin sida ryter tillbaka mot Erika Ullberg (S).

– Jag blir bekymrad över den bild som Erika Ullberg sprider. Den skrämmer människor att tro att vi inte kan erbjuda dem vård, säger Ljungberg-Schött (M).

Hon påminner om Alliansens satsningar på tolv närakuter samt de upprustningar som sker och har skett vid bland annat sjukhusen S:t Göran, Södertälje och Sös.

Vad säger du om kritiken mot att ni eller Samsom inte kan precisera en siffra på mottagandet på NKS-akuten?

– Det är svårt att ge någon siffra för det går inte att förutse behoven. Den här intensivakuten är ny och unik i sitt slag, säger Marie Ljungberg-Schött (M).