ANNONS

Tusentals blommor ska lysa upp gatorna

Nu hälsas våren välkommen med massor av blommor i Vaxholm och Öster­åker.

I Österåker började planteringen för några dagar sedan, i Vaxholm väntas arbetet starta nu.
ANNONS

– Det handlar om tusentals blommor. Bara i ankar­rabatten mot gästhamnen i Vaxholm blir det runt 1 200 penséer. Sedan blir det ytterligare 2 500–3 000 blommor i urnor och kuber, säger Patrik Strandberg, arbetsledare på Green landscaping som sköter kommunplanteringarna i Vaxholm och ­Österåker.

– Det kommer att synas ganska väl när de kommer ut.

Egentligen var det meningen att blommorna i Vaxholm skulle planteras redan förra veckan, men leveransen från Järfälla kom inte så tidigt som man hoppats. I Österåker började arbetet med att plantera cirka 3 000 vårblommor redan förra veckan.

Bland annat får Österåker påskliljor i vissa urnor vid broarna över kanalen, berättar Patrik Strandberg. En nyhet för i år är även dekorationer i form av silvermålat ris i urnor i centrala Åkersberga.

– Det är ett lite annat upplägg i Österåker, eftersom de har en egen landskapsingenjör som planerar allt, säger Patrik Strandberg.

Den som vill se vårprakt redan nu i Vaxholm kan besöka Lägerhöjden. Här blommar redan 5 000 krokusar som barnen på förskolan planterade i höstas.

Nytt i Vaxholm är också att man tagit bort buskar vid kommunhuset och ersätter dem med blommor. I övrigt blir det som vanligt, med bland annat blommor i amplar från belysningstolparna i Vaxholm.

– Det brukar bli färgrant och är otroligt omtyckt, säger Hans Larsson, fritidschef på Vaxholms stad.

Enligt Patrik Strandberg på Green landscaping blir årets färger i Vaxholm gulorange, lite blått och rött. I Öster­åker går många av blomsterkompositionerna i gult och blått.

ANNONS

Före midsommar ersätts vårblommorna som regel med nya blommor som ska hålla över sommaren. Oftast blir det också fler olika sorters blommor då. Runt månadsskiftet september/oktober är det dags för höstplanteringen.