Tusentals bostäder behövs

Porslinsfabriken i Gustavsberg görs om till bostäder.
I Porslinskvarteren byggs tusentals nya lägenheter. Men det räcker inte, visar ny rapport.
Värmdö tillhör de kommuner med störst bostadsbrist i hela landet. För att komma tillrätta med problemet skulle drygt 5000 fler bostäder behövas. Det visar en ny konjunkturrapport som Nordea har gjort.

Att det råder bostadsbrist i Stockholm, Malmö och Göteborg är väl känt. Men även Värmdö hamnar i toppen över listan på kommuner med störst bostadsbrist, enligt Nordeas konjunkturrapport Regionala Utsikter som ges ut två gånger om året. Där har överskott och underskott av bostäder analyserats från 1992-2016.

Av Sveriges 290 kommuner hamnar Värmdö på plats 10 med ett underskott på 5000 bostäder. Såväl Nacka som Huddinge och Botkyrka har stora underskott.

I absoluta botten hamnar inte helt oväntat Stockholm, med ett underskott på 59 400 bostäder.

Hushållen ökar mer än bostäderna

Man ska dock inte se det som att det är drygt 5000 personer som står utan bostad i Värmdö, utan att det finns en efterfrågan på så många bostäder, menar Susanne Spector, senioranalytiker hos Nordea.

Susanne Spector, Nordea.

– I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992. Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre. Att folk bor inneboende och så klart akut hemlöshet. Eller så fanns det ett överskott av bostäder inledningsvis, säger hon.

Dyra bostadsrätter och hyresrätter

Där bostadsbristen är som störst är oftast där det bor många unga som ska skaffa sin första lägenhet och där det finns många nyanlända personer.

”Man bygger ofta ganska ensidigt med dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter.”

– Det kan vara en missmatch i vad man bygger, man bygger ofta ganska ensidigt med dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter. Men man behöver även titta på hur man nyttjar det bostadsbestånd som man redan har i dag, säger Susanne Spector.