ANNONS

Tusentals ska demonstrera mot övervåldet

Sergels torg
I torsdags tryckte vakter en gravid kvinna mot en bänk i samband med en biljettkontroll vid Hötorgets T-bana.
Nu planeras en stor demonstration på Sergels torg mot övervåld.
– Det handlar om att medborgare är trötta på hur afrosvenskar och folk från förorten blir behandlade, säger initiativtagaren Kebba Njie.
ANNONS

I torsdags kväll blev en gravid kvinna avlägsnad från Tunnelbanan vid Hötorget i samband med en biljettkontroll. Ordningsvakter förde ut kvinnan ur tågvagnen och tryckte ner henne mot en bänk.

Tumultet fångades på film. Klippet fick stor spridning i sociala medier och väckte kraftiga reaktioner.

– När jag såg klippet brast det bara. Jag tänkte: ”Nu räcker det”, säger Kebba Njie, grundare av plattformen AFRIS – ett socialt nätverk för afrosvenskar.

Gravida kvinnan i tunnelbanan

Nu har han, tillsammans med podden ”Raseriet”, samordnat en demonstration mot polisers och väktares övervåld, som kommer att hållas på Sergels torg i Stockholm 23 februari. På bara några dagar har 18 000 personer anmält sitt intresse till att delta.

– Den senaste tiden har det varit flera situationer med övervåld mot afrosvenskar och folk från förorten. Det som hände den gravida kvinnan var droppen, säger Kebba Njie.

Just nu håller ett schema på att sys ihop med människor som ska tala den 23 februari. Kebba Njie hoppas att många kommer och understryker att demonstrationen är politiskt obunden.

– Det handlar om att medborgare är trötta på hur rasifierade personer behandlas. Vi demonstrerar för allas rätt att röra sig fritt och tryggt i vårt Sverige, säger Kebba Njie.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.